Утримання будинку та ремонти віднині лягатимуть на плечі жильців багатоповерхівок

Утримання будинку та ремонти віднині лягатимуть на плечі жильців багатоповерхівок

Із 1 липня набрав сили Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Автор: Людмила Шишко / Джерело: Відомості

«Відомості» дізнавались, які зміни він принесе для пересічних лучан, чи залишаться ЖЕКи, а якщо ні, то хто виконуватиме їхні функції. Ці й інші питання нам роз’яснювала заступник Луцького міського голови Лариса Соколовська.

За несплату внесків — до суду

— В цьому законі, як і в багатьох інших, є певні неточності, він не зовсім конкретний, недоопрацьований, потребує нормативних актів, — зауважує Лариса Миколаївна. — До прикладу, в ньому написано про те, що укладається договір із управителем, але чи це буде типовий договір, чи потрібно розробляти його окремо, незрозуміло. Є багато таких нюансів. Мінрегіон зараз готує низку нормативно-правових актів. Наші юристи з департаменту житлово-комунального господарства практично місяць працювали над цим законом, і ми будемо направляти міністерству свої пропозиції: що би там хотіли змінити або удосконалити.

За словами Лариси Соколовської, закон передусім цікавий тим, що посилює або акцентує на відповідальності за технічний стан, експлуатацію житлового фонду кожного власника квартири.

— Якщо створено, приміром, ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків) і на загальних зборах прийнято рішення про те, що потрібно платити внески на утримання житлового будинку, провести капітальний ремонт, узяти кредит, а хтось не платить, то об’єднання має право на такого мешканця позиватися до суду і зобов’язати його вносити кошти, — пояснює посадовець. — ОСББ може створювати накопичувальний резервний фонд на якісь аварійні ситуації. Я зараз не зосереджуватимуся на тому, що потрібно прибирати східці, можливо, щось у під’їзді чи підвалі ремонтувати — це загальне, думаю, з цим розберуться. Мене завжди найбільше хвилює, особливо в нашому старому житловому фонді, практично на 50% амортизованому, проблема поточних капітальних ремонтів — дахів, тримальних конструкцій і так далі. Дуже хотілося б, аби ці моменти стали ключовими.

А те, що знайдуться мешканці, які не захочуть платити за ремонт, — це факт. Для прикладу, сьогодні в Луцьку діє програма, відповідно до якої за встановлення лічильника на тепло 40% вартості платять співвласники житла або квартиронаймачі, а 60% — фінансується з міського бюджету. І зазвичай до десятка власників завжди проти і платити відмовляються. На них сьогодні ніяк не вплинути, а в новому законі конкретно написано, що можна позиватися до суду — це може зробити або управитель, якщо він найнятий об’єднанням співвласників, або безпосередньо саме об’єднання як юридична особа.

Форми управління

У Луцьку більше 1400 багатоквартирних будинків і станом на 1 червня створено тільки 144 ОСББ. Відповідно до нового закону, власники квартир у будинках, де нема ОСББ, до 1 липня наступного року мають чітко визначитись, яким способом вони будуть управляти своїм майном.

— Або створювати ОСББ і наймати управителя, або будуть організовувати ОСББ і самі керуватимуть за допомогою правління, — пояснює Лариса Соколовська. — Бо в законі виписано, що послуги із прибирання, дрібного ремонту мешканці можуть виконувати власними силами. В нас є приклади, коли ОСББ наймає своїх же мешканців, які, скажімо, на пенсії та хочуть підзаробити, двірниками, слюсарями. А от на капітальні ремонти вже зобов’язані збирати гроші та наймати кваліфіковану бригаду. Тому якщо протягом року (це написано в законі) мешканці не визначаться з формою управління, а я думаю, що таких буде доволі, виконавчий орган міської ради оголошує конкурс на управителя. Управителем може бути юридична особа — суб’єкт підприємницької діяльності або фізособа–підприємець.

Як би хто не думав, я вважаю, що це шанс на те, що ЖЕКи залишаться. Оскільки не впевнена, що протягом року створяться якісь інші приватні фірми, які могли б утримувати житло. В нас є багато об’єднань, які підписують договори з ЖЕКами про надання послуг.

Управителя визначають мешканці на загальних зборах, де повинні бути присутні 75% власників усіх площ будинку. Якщо на збори не прийшли власники 75% площ будинку, то може проводитися ще 15 днів письмове опитування. На зборах визначають управителя й відповідальну особу або осіб, які укладатимуть договір із управителем. Управитель відповідає за експлуатацію житлово-комунального фонду всього будинку. Ця відповідальність така, як зараз у житлово-комунальних підприємств.

За документацію на землю платять мешканці

Закон передбачає й зміни до Земельного кодексу, адже тепер земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, прибудинкова територія, передаються у власність співвласникам. Однак, як виявилося, не все так просто.

— Потрібно ще виготовити документацію на кожну земельну ділянку, тому що в законі зазначено, що земельна ділянка передається співвласникам багатоквартирного будинку, але з виготовленням документації це фактично також затягнеться на рік часу, — каже Лариса Соколовська. — Це складне питання, тому що на сьогодні у тарифі на утримання житла, яке на балансі житлово-комунальних підприємств, не передбачені витрати на оформлення документів. Яка це сума, точно не скажу — від 5 до 10 тисяч. Для того щоб виготовити ці документи, житлово-комунальним підприємствам додатково треба було б або зібрати кошти з мешканців, або ці кошти передбачити у бюджеті. Тому до сьогодні будинки просто передавалися на баланс і утримання ОСББ, а вони тоді вже на зборах приймали рішення про те, що оформлятимуть земельні ділянки за будинком.

— Такі кошти у бюджеті знайдуться? — уточнюємо.

— Ні, не думаю. Дай нам Боже справитися з важливішими проблемами: вчасно розпочати опалювальний сезон, провести капітальні ремонти.

Loading...