Хто такий староста і що він вирішуватиме

Це питання під час зустрічей у громадах виникає чи не найчастіше, - кажуть представники Офісу реформ у Волинській області.

Джерело: Відомості

 

 І пояснюють, що люди цілком виправдано бояться лишитися без сільської ради та голови, ще не розуміючи, що в адміністративному центрі громади буде цілком самодостатня структура, а у створеному рішенням (наголошуємо!) тієї ж громади виконкомі – люди, які захищатимуть їхні інтереси, – саме старости.

Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» у 5-му розділі прикінцевих положень у ст. 6 каже, що у населених пунктах, котрі не визначені адмінцентрами, обиратимуть старосту на строк повноважень місцевої ради. Наголошуємо: це – виборна посада. І староста відповідно є посадовою особою місцевого самоврядування, котрий:

представляє інтереси жителів села, селища у виконавчих органах сільської, селищної, міської ради;

 2) сприяє жителям села, селища у підготовці документів, що подаються до органів місцевого самоврядування;

3) бере участь у підготовці проекту бюджету територіальної громади в частині фінансування програм, що реалізуються на території відповідного села, селища;

4) вносить пропозиції до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради з питань діяльності на території відповідного села, селища виконавчих органів сільської, селищної, міської ради, підприємств, установ, організацій комунальної форми власності та їх посадових осіб;

5) здійснює інші обов’язки, визначені Положенням про старосту.

4. Положення про старосту затверджується сільською, селищною, міською радою відповідної об’єднаної територіальної громади.

У Положенні визначаються права і обов’язки старости, порядок його звітності, інші питання, пов’язані з діяльністю старости.

5. Староста обирається в порядку, визначеному законом.

6. Староста є членом виконавчого комітету ради об’єднаної територіальної громади за посадою.

 

Невелике уточнення щодо 5-го пункту – Положення про старосту, котре затверджується, як сказано, сільською, селищною чи міською радою.

Тож про те, які повноваження матиме ця особа, визначає в першу чергу сама громада – у тому ж Положенні. І воно має бути розроблене відповідно до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та статуту сільської (селищної, міської) об’єднаної територіальної громади, визначатиме права і обов’язки старости, порядок його обрання та припинення повноважень, порядок звітування, відповідальність та інші питання, пов’язані з діяльністю старости.

У тому ж Положенні має бути чітко прописано графік та розпорядок його роботи, механізм припинення повноважень, спосіб його підзвітності та контролю (як і ким).

у тому ж 5-му розділі прикінцевих положень ЗУ «Про добровільне об’єднання територіальних громад» сказано, що: «у селах, селищах, в яких знаходилися органи місцевого самоврядування територіальних громад, що об’єдналися, обов’язки старости до обрання на перших виборах старости виконує особа, яка здійснювала повноваження сільського, селищного голови відповідної територіальної громади до об’єднання».

Loading...