Володимир Гунчик розповів про рік своєї роботи у кріслі губернатора

Володимир Гунчик розповів про рік своєї роботи у кріслі губернатора
Голова Волинської обласної адміністрації Володимир Гунчик / Фото: Любов ШЕКЕЛЬ

Сьогодні, 22 червня, голова Волинської обласної адміністрації Володимир Гунчик відзвітувався про роботу за рік на посаді: з чого починали, які ставили перед собою цілі, чого досягли, а що не вдалося.

Автор: Любов ШЕКЕЛЬ / Джерело: Відомості

— Приступивши до нових обов’язків, я чітко для себе окреслив кілька головних завдань, із яких повинен почати. Найперше для мене було важливим відновити роботу Нововолинської шахти № 10, бо неправильно, що одна з потужних галузей на Волині стояла на місці. Тому відразу поновили роботи на копальні, почали видавати заборговані заробітні плати працівникам, а цього року ми вже отримали близько 200 млн грн із державного бюджету на фінансування добудови шахти, проте маємо намір просити ще про 150 млн грн, щоби повністю покрити борги та завершити будівництво. Крім шахти, на порядку денному стояло питання підготовки до зими. Всі чудово розуміли, що агресор підніматиме ціну на газ. Тому було створено спеціальний антикризовий штаб, який слідкував за опаленням навчальних, медичних та інших закладів. Цього року ми плануємо прийняти програму переведення газових котлів на твердопаливні. А все тому, що наша область має достатню кількість деревини, торфу й інших копалин, щоби повністю відмовитися від блакитного палива, — заявив Володимир Петрович.

Голова ОДА розповів, що особливу увагу приділив соціальному захисту в області: підтримці вояків АТО, демобілізованих та сімей загиблих унаслідок воєнних дій на сході України. Тому за рахунок резервного фонду обласного бюджету було виплачено одноразову допомогу в розмірі 100 тис. грн сім’ям 123 загиблих. 153 члени таких сімей отримують пенсію у разі втрати годувальника. Для підтримки демобілізованих військовослужбовців на базі Луцького військового госпіталю створено перший в Україні Центр медичної та психологічної реабілітації для учасників антитерористичної операції.

Наступне важливе завдання — розбудувати економіку Волині.

— Тому, — пояснює Володимир Петрович, — ми спробували залучити зовнішні інвестиції. Нам вдалося переконати інвесторів, що, незважаючи на війну в країні, постійне послаблення гривні, вкладати кошти в нашу економіку можна, бо це себе виправдовує. До слова, за січень-березень цього року іноземцями було вкладено 4,9 млн дол. США, 98% надійшло від країн ЄС. А сьогодні можемо пишатися результатами — відновили роботу ДП «Луцьке КХП № 2» та спиртогорілчаний завод, збільшився обсяг поставок пластмас, полімерних матеріалів, меблів, електричного обладнання за кордон.

Поділився голова ОДА і тим, що не вдалося зробити. Зокрема, так і не збудували перинатальний центр, також невирішеним залишилося питання з фінансуванням через заборгованості за держпрограмами у розмірі 40 млн грн. Проте, за словами керівника найвищої виконавчої гілки влади області, вони не зняті з порядку денного, а робота над ними триває.

І, звісно, не міг не згадати Володимир Петрович про розхитання конфесійних відносин на Волині. Власне, про ситуацію у с. Угринів Горохівського району, де храм перейшов від УПЦ до УПЦ (КП) за сприяння депутата обласної ради Андрія Турака.

«Розібратись у ситуації повинна громада, а не влада. Бо в населеному пункті живуть знайомі між собою люди, можливо, навіть і родичі. Щоб у майбутньому не сталося такого, говорити повинні саме вони. Якщо ж доведеться втрутитись і нам, то треба пам’ятати, що храм перебуває у державній власності. За законом такі конфлікти можна вирішити, лише дозволивши молитись обом конфесіям почергово», — додав він.

На завершення прес-конференції голова ОДА зазначив, що робота над покращенням життя волинян постійно триває, а значить, те, що не зроблено за цей рік, обов’язково реалізується наступного.

Loading...