ГПУ розповіла про «шмон» в Українському центрі оцінювання якості освіти

 ГПУ розповіла про «шмон» в Українському центрі оцінювання якості освіти

У ході розслідування, окремим працівникам центру вручили повістки із викликом до слідчих.

Джерело: Відомості

У результаті обшуків в Українському центрі оцінювання якості освіти та оселях окремих його співробітників, генпрокуратура виявила готівку у 130 тисяч доларів та докази незаконного втручання до «Системи оцінювання якості освіти» та «Реєстру осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання». Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

«За результатами обшуків в Українському центрі оцінювання якості освіти та за місцем проживання його окремих службових осіб виявлено комп'ютерну техніку, з якої проводилось втручання в систему, та кошти у сумі 130 тисяч доларів США», — йдеться у повідомленні.  

За словами заступника Генпрокурора Олега Заліско, втручання, оминаючи закон, здійснювали працівники Українського центру оцінювання якості освіти.

«Певні особи вже встановлені, і окремим службовим особам центру вручено повістки з викликом їх впродовж триденного терміну для проведення слідчих дій», — повідомила прес-служба. 

У Генпрокуратурі пояснили, що невдовзі буде оголошена підозра конкретним службовим особам. Якщо слідство виявить причетність керівника або заступника органу, буде прийняте однозначне рішення про звернення в суд для арешту.

Заліско зауважив, що справа є складною у зв'язку із кіберзлочинами, які скоїли співробітники центру. Ці протиправні дії вимагають проведення експертизи щодо форми та способу втручання до системи, оскільки до цього вона вважалася захищеною у повному об'ємі.

Заступник Шокіна пояснив, що наразі центр працює у звичному режимі.

«Необхідність проведення цієї слідчої дії мала на меті забезпечити неможливість стерти відомості про вчинення злочину, а саме — незаконне втручання в сам реєстр», — зауважив Заліско.

Нагадаємо, що у вівторок, 21 липня, була проведена спільна спецоперація Генеральної прокуратури України, Служби безпеки та Міністерства внутрішніх справ України в Українському центрі оцінювання якості освіти. Було доведено, що посадовці Міносвіти використали зовнішнє незалежне оцінювання для створення корупційного механізму доступу до вищої освіти. 

Loading...