Трактористка Людмила Турук: «Техніка — це моя стихія»

Трактористка Людмила Турук: «Техніка — це моя стихія»

Трактористка зі стажем віддає перевагу свіжому повітрю в кабіні трактора, а не лежанню на дивані перед телевізором.

Автор: Павло Костючко / Джерело: Відомості

Коли нещодавно за кермом трактора побачив жінку, яка поралася на своєму городі, то, чесно кажучи, здивувався. Закортіло дізнатися, що змусило представницю прекрасної статі виконувати нелегку чоловічу роботу. Механізатором у жіночому обличчі виявилася 60-річна Людмила Турук із села Привітне. Поспілкуватися з нею вирішив прямо на полі…

— До в’язання чи вишивання у мене душа не лежить, а от техніка — моя стихія змолоду, — каже співрозмовниця. — Водійське посвідчення я отримала ще у 18 років, бо дуже хотіла кермувати мотоциклом. Навчаючись тоді в місті Ковелі, не раз приїздила звідти своїм «Іжем-Юпітером» до мами в село Конюхи. Згодом із легкістю освоїла й автомобіль, свого часу мені навіть доводилося заробляти на життя перегоном із Німеччини машини на продаж, — продовжує жінка.

Останні сімнадцять років пані Людмила мешкає в Привітному, сюди вона переїхала на постійне місце проживання з Ковеля до свого обранця Сергія Омеляновича Турука, аграрія з чималим стажем. Білоручкою містянка не була, тож швидко адаптувалася до нових умов життя.

— Раніше, — оповідає Людмила Турук, — мій чоловік частенько їздив на заробітки до Києва, тож мені доводилося самостійно вправлятися з п’ятьма гектарами поля та чималим господарством, виникла потреба освоювати сільськогосподарську техніку — вчитись орати, боронувати, сіяти… Місцеві ж люди, бачачи мене за кермом трактора, ще й нині інколи здивовано посміхаються, —додає жінка.

Донедавна в господарстві Туруків був МТЗ-82, але вони вирішили його замінити на менш потужний, але більш економічний тракторець китайського виробництва «Донг Фенг». Кермувати «азіатом», за словами жінки, одне задоволення: тут тобі й комфортабельний салон, і до двигуна практично заглядати не треба. В пані Людмили механізаторські навики залишилися ще з часів роботи на Ковельському сільськогосподарському заводі, на якому працювала понад 20 років. Також жінка була майстром на станції технічного обслуговування. Нині ж вона, наче професійний механік, розповідає, як правильно доглядати за технікою та здійснювати ремонт її комплектуючих…

Узагалі ж Людмила Турук — господиня на всі руки. Здається, що для цієї кмітливої жіночки з веселою вдачею нема нічого неможливого. Каже, що і хліва вдома штукатурила, і будівельні блоки разом із чоловіком виготовляла, і в оселі стіни та стелі самотужки гіпсувала.

— От мої подруги розповідають, що посеред дня серіали якісь дивляться, а в мене на це часу немає. В селі клопотів вистачає цілий рік. То буряки йду сапати, то засіки на зернові до жнив готую, двічі на день мушу корову подоїти, поросята підростають — треба на базар везти, — розповідає про свої сільські будні колишня городянка.

І хоча працювати на землі, на думку жінки, нині не вигідно, все ж вона вважає, що цікавіше та корисніше сидіти на свіжому повітрі в кабіні трактора, ніж убивати час на дивані перед телевізором.

Loading...