Більшість волинян працює в сільському господарстві

З метою вивчення зайнятості та безробіття, починаючи з 1995 року, проводяться вибіркові обстеження постійних мешканців у віці 15–70 років.

Джерело: Відомості

За методологією Міжнародної Організації Праці (МОП) все населення зазначеного віку поділяється на економічно активне (зайняті та безробітні) та економічно неактивне (пенсіонери, домогосподарки, студенти, учні), розповіли в головному управлінні статистики Волинської області.

За результатами обстеження в області торік рівень економічної активності волинян був нижчий, ніж позаторік і становив 60,9% (в Україні – 62,4%). Рівень зайнятості вищий серед чоловіків, ніж серед жінок – відповідно 56,7% та 53,3%.

Дещо більш зайняті мешканці міських населених пунктів порівняно із жителями сільської місцевості – 55,5% та 54,3% відповідно. Загалом рівень зайнятості волинян вищий, ніж у сусідній Тернопільській області, але нижчий, ніж в Рівненській та Львівській областях та в Україні.

У 2014 році трохи більше половини зайнятого населення нашого краю працювали за наймом, решта були самозайнятими. Найбільше волинян працює в сільському господарстві – чверть усіх зайнятих та в сфері торгівлі – ще майже п’ята частина, переважно за рахунок самозайнятості. Зокрема, за наймом в названих видах діяльності працює лише кожен восьмий та четвертий відповідно, решта мають доходи від підсобного домашнього господарства або дрібної торгівельної діяльності. Дев’ята та восьма частина волинян відповідно знайшли робочі місця в освіті та у промисловому виробництві. 

Кожен десятий активний мешканець області шукав роботу, намагався організувати власну справу або знайшов роботу та чекав відповіді, тобто за методологією МОП відносився до безробітних. Проте, не завжди незайняті громадяни звертаються до державної служби зайнятості за допомогою у працевлаштуванні, тому офіційний рівень безробіття в чотири рази менший, ніж за даними обстеження. Рівень безробіття волинян як офіційний, так і за методологією МОП нижчий, ніж у сусідніх Тернопільській та Рівненській областях, але дещо вищий середньодержавних показників. 

Loading...