Громадські організації Волині проти «повернення до влади кланів часів режиму Януковича»

Сьогодні з участю Волинського обласного об’єднання учасників АТО, «Самооборони Волині» та представників волонтерського руху відбулася прес-конференція, під час якої йшлося про кадрові призначення в області.

Автор: Людмила Шишко / Джерело: Відомості

Зокрема, про призначення Романа Колісника на стажування на посаду заступника начальника управління лівого та мисливського господарства, відновлення на посаді колишнього головного митника Волині Романа Микитюка та подальшу роботу керівника обласного управління Держземагентства Василя Василенка.

14 липня голова Державного агентства лісових ресурсів Олександр Ковальчук підписав наказ «Про проходження стажування Колісника Романа Богдановича» у волинському управлінні. Йдеться про одного із синів Богдана Колісника. Другий, Зиновій, нині є фігурантом кримінального провадження щодо махінацій у лісовій сфері.

Іспитовий термін Романа Колісника на посаді заступника начальника управління має тривати із 15 по 28 липня. Проте волинські лісівники вже пророкують, що «стажування» стане постійним місцем роботи для Колісника-молодшого. А в умовах звільнення Мазурика він може навіть очолити відомство.

— Відомо, що лісова галузь на Волині є однією з найбільш бюджетонаповнювальних, а протягом останніх років була однією з найбільш корумпованих, — сказала представниця відділу протидії корупції «Самооборони Волині» Ганна Стульська. — Призначення на посаду сина Колісника є серйозним поштовхом стверджувати, що деякі корупційні схеми чинна влада намагається відновити.

Пані Стульська повідомила, що в них є чимало матеріалів щодо незаконних оборудок Богдана Колісника та його підопічних, які будуть передані до правоохоронних органів. Зокрема, те, що підприємству «Західліс» продавалася продукція за заниженими цінами. Причому ніби є свідчення директора «Західлісу», де він підтверджує, що давав 400 тисяч гривень хабара Богданові Коліснику. Далі — незаконне будівництво, незаконне відчуження земельної ділянки площею 0,25 га з постійного користування Звірівського мисливського господарства й інше.

Представник Волинського обласного об’єднання учасників АТО і волонтерського руху В’ячеслав Савчук зауважив, що минулої середи при Громадській раді в облдержадміністрації відбулися збори, після яких був складений лист до Президента, Міністерства лісового господарства України та голови Волинської ОДА, де йшлося про те, що громадськість Волині стурбована кадровими рішеннями, адже до влади йдуть колишні представники режиму Януковича та Партії регіонів.

—Володимир Гунчик так і не відповів, яке його ставлення до призначення Романа Колісника, а Василь Василенко і не припиняв роботи в управлінні земельних ресурсів… Єдине, що пояснив губернатор, — буцімто в нього немає претензій до Василенка, бо той хороший спеціаліст, — розповів В’ячеслав Савчук.

Багато критики прозвучало на адресу «Правого сектору». Зокрема, представник спілки учасників АТО і волонтерів Аркадій Соломатін розповів, що впродовж двох-трьох місяців отримав більше 50 звернень громадян, які обурені поведінкою представників «Правого сектору». Окремі бійці ДУК ПС, за його словами, підтримали Колісника-молодшого і вже їздять із ним у ролі приватної охорони. Мовляв, це свідчить про те, що Роман Колісник проплатив підтримку добровольців, які почали його «кришувати».

— Який на сьогодні склад «Правого сектору», хто туди входить, які функції? Громадськість чекає цих відповідей, — наголосив пан Аркадій.

Його підтримав представник деревообробної галузі Анатолій Билиця, котрого також бентежить нинішня поведінка правосекторівців, які собі дозволяють різні вольності. І якщо раніше люди допомагали цим добровольцям на Сході, то тепер розчарувалися.

На такі заяви різко відреагував представник нововолинського осередку ДУК ПС Андрій Фафлей, який заявив, що не можна так говорити про весь добровольчий корпус «Правого сектору». Мовляв, такі дії дійсно дискредитують увесь батальйон, однак там служать справжні патріоти, які на війну пішли не за медалі чи гроші.

— Провід розбереться, що робиться всередині «Правого сектору», я за всіх говорити не можу, єдине, що знаю, — наказ щодо постів біля митниць віддав Ярош, — розповів дуківець Андрій. — А як вони виконують свої обов’язки, то вже не скажу.

Зауважимо, що минулого тижня нібито для контролю боротьби з контрабандою ДУК ПС посилив свою присутність у «Ягодині», Устилузі та Домановому, встановивши цілодобові спостережні пости. Завдання бійців — спостерігати за тим, як працюють митники, прикордонники й інші служби на кордоні, проводити опитування, приймати скарги та звернення від тих, хто перетинає рубіж.

Представник громадського руху «Народний контроль» Віталій Жабчук нагадав присутнім історію з «межигір’ям» Януковича у Шацьку.

— Ви його показали а де воно зараз? — звернувся він до ініціаторів прес-конференції і тут же дав відповідь: — Люди Шацького району кажуть: приїхали правосекторівці й Самооборона, допомогли все повантажити і вивезти. Мені прикро.

Депутат облради Володимир Дуб наголосив, що варто порушувати питання не тільки відносно Колісника, про схеми якого вже відомо, а й звертати увагу на діяльність нинішнього керівництва, зокрема голови облради Валентина Вітра, який, за його словами, відмовляється звітувати перед волинянами про виконану на посаді роботу. Також депутат розповів, що голова облради допускав до аукціонів із продажу автомобілів та нерухомості лише «своїх» людей. А ще відмовився виносити на сесію рішення щодо призначення директора санаторію «Пролісок».

Отож прес-конференція розкрила багато підводних течій так званих волинських «активістів», які замість того, щоб захищати інтереси народу, дбають про свої і, створилося враження, «пнуться» до влади. Вибори ж на носі…

Loading...