Собак у Луцьку відловлюють зі скандалами

Собак у Луцьку відловлюють зі скандалами

Напевно, кожен у своєму житті потрапляв хоча би раз у «сутичку» із бездомним собакою, та мало хто знає, що тварин-безхатьків відловлюють у притулки не лише в американських фільмах.

Автор: Мар’яна Метельська / Джерело: Відомості

У Луцьку теж здійснюють відлов бездомних тварин. Як це відбувається, дізнавалися «Відомості», провівши один день на «ловах».

Коли я прийшла на територію КП «Ласка», там саме збиралися в чергову поїздку. Попросилась, аби мене взяли із собою, щоб побачити, як усе відбувається. Директор мені не заперечує, і ось ми уже їдемо на виклик — на вулиці Винниченка сидить пес у під’їзді та кидається до людей.  Декілька хвилин шукаємо потрібний будинок. Собака дійсно сидить на сходовому майданчику — із його вигляду видно, що агресивний, на ньому ошийник, отже, він чийсь, а не бездомний. Поблизу хазяїна немає, тому пса забирають. Увечері господар, правда, таки знайшовся, написав заяву, що більше не порушуватиме правила утримання тварин, дозволив чипувати пса та зареєстрував його. Отже, тепер собака не загубиться і завдяки чипу відразу буде зрозуміло, кому він належить.

Після Винниченка був виклик до 26-ї школи — повідомили, нібито там зграя диких собак. Та їх на місці не виявилося. По тому — район автостанції. Зловили одного собачку, згодом ще одного. Працівники КП «Ласка» насамперед стараються піймати самок, адже таким чином зменшуватиметься чисельність бродячих собак.

Наступна точка у маршруті — вулиця Січова. Тут уже справді цілі зграї собак. Один із них дикий. Аби піймати такого, потрібно вистрелити у нього снодійним. Для тварини це абсолютно безпечно. Через хвилин десять він засне. Проте все пішло не так  — постріл прийшовся так, що собаці вдалося вколоти лише половину шприца. Пес утікає. Працівники його переслідують. Головне, аби він приліг: тоді стане млявим і його буде легко зловити. І собака таки лягає. Працівнику вдається піймати його.

Підходять люди до машин. Одна жіночка починає нас клясти і віщує, що всі потрапимо у пекло. Вона переконана, що забрали її песика. Їй дозволяють подивитись у клітки, аби переконалася, що її улюбленця у машині немає. Жіночка не заспокоюється. Один чоловік, навпаки, вважає, що бездомних тварин потрібно відловлювати, бо на його дітей нападали собаки. Та і сьогодні бачив, як на ще одну жінку накинувся пес. Але вперта жінка й далі твердить, що всі ми будемо у пеклі, при тому запитує мене, чи бачила я, чим там годують тих собак. Їй пропонують приїхати у притулок на Мамсурова, 9 і подивитися самій.

Через кілька хвилин ми вже біля іншого будинку. В собаку намагаються вистрелити снодійним, працівникам перешкоджає жінка, яка здіймає лемент. Намагаюся пояснити, що це лише снодійне. У відповідь жінка погрожує і намагається побити фотоапарат, який я тримаю в руках. На те, що я журналіст, вона не зважає і твердить одне: ми катуємо собак. На підмогу їй приходить ще чоловік. Вона так кричить, що до нас підходять інші люди. Запитують, що сталося. Знаходиться одна пані, яка розповідає, як її покусали собаки, тому дуже добре, що їх відловлюють. Суперечку доводиться припинити, бо знову виклик — у підвал будинку забилося щеня, яке сильно кричить там. Їдемо його забирати.

День швидко добігає кінця. Всього за кілька годин була змога побачити весь процес ізсередини. Робота доволі небезпечна, адже собаки часто агресивні, можуть вкусити. До того ж втомлива: потрібно бігати, і не завжди зручною дорогою. Розумію і тих, хто проти того, аби собак забирали у притулок: вони звикли до своїх друзів у дворі. Однак тут легко знайти вихід — можна забрати тварину собі, й тоді вона не буде бездомною. Якщо ж немає можливості поселити пса вдома, а віддавати у притулок теж не хочеться, то можна у дворі облаштувати будку та прив’язати собаку, аби не становив небезпеки для інших людей.

Loading...