Східну Волинь перекопують у пошуках бурштину

Східну Волинь перекопують у пошуках бурштину

Бурштинокопачі, мабуть, щодня потрохи змінюють вигляд східних районів Волинської області. Днями правоохоронці затримали тут групу «розвідників».

Джерело: Відомості

Трьом затриманим виповнилося по 20-21 років. Хлопці, усвідомлюючи, що попали у халепу, виправдовуються: «Ми тільки хотіли на власні очі переконатися, чи насправді все так, як розповідають у селищі».

Про це пише працівники прес-служба Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Цюриць.

Юнаки заявили, що «всі Маневичі знають, де риють і куди потрібно їхати по камінці…», розповідає портал ar.volyn.ua.

Виявляється, селище переповнено чутками про дорогоцінний камінь. Кожен знає, де буцімто його уже знайшли, хоч ніхто бурштину і в очі ще не бачив. Отож, прихопивши городника, подалися до місця й ці шукачі скарбів і втрапили у руки правоохоронців.

«Ми навіть не встигли забруднитися», – показують на одяг.

Втім, це не звільняє їх від відповідальності, кажуть правоохоронці. А інженер з охорони лісу і керівник мобільної групи з охорони лісу ДП «Маневицьке ЛГ» Іван Наумюк додає, що кожному порушнику доведеться сплатити по 6800 грн штрафу.

Озброєні автоматами правоохоронці розповідають, що тільки забачивши міліціонерів, швидко ретирувалися.

Побачене нормальній людині у голову не вкладається. Таке враження, ніби із землі вивернули нутрощі і дригом перевернули. Тонюсінька скибка чорнозему, що з таким трудом формувалася впродовж десятків, сотень чи й тисяч літ, рятуючи край од піщаних та пилових бур, віднині знищена і їй не скоро вдасться відродитись.

Сотні виритих ямин різної глибини і розміру не залишають ніякої перспективи для лісу. Декотрі сосни повалилися, чимало стоїть з підрубаним корінням.

Зараз обговорюється питання встановлення відеокамер з датчиками, які  реагуватимуть на рух і автоматично фотографуватимуть кривдників природи, також про використання для патрулювання лісоугідь квадрокоптерів. А ще кажуть, всіх «бурштиношукачів» прямо од місць незаконного видобутку відправлятимуть на підмогу армійцям АТО.

«Мені довелося побувати у сусідній Рівненській області, де копачами знищено десятки, якщо не сотні гектарів поля та лісу, – розповідає начальник відділу лісового господарства ВОУЛМГ Борис Бабеляс. – Це жахливе видовисько. Ніби війна пройшлася…»

Про «бурштинову тему» уже заговорив і Президент України Петро Порошенко.

«Досі цьому лихові протистояли тільки лісівники, – каже Володимир Радіон. – То була нерівна битва. Доводилося стикатися з копачами, яких охороняли автоматники, нам погрожували, залякували… Можливо тепер все зміниться на краще?»

Loading...