Волиняни вимагають зупинити незаконне будівництво 9-поверхівки під Луцьком

Волиняни вимагають зупинити незаконне будівництво 9-поверхівки під Луцьком

13 липня, об 11:00, в Луцькій райдержадміністрації відбулися громадські слухання стосовно будівництва дев’ятиповерхового житлового будинку в селі Зміїнець.

Автор: Сергій Філюк / Джерело: Відомості

В 2014 році земельну ділянку площею 1,4 га на вулиці Шкільній було віддано в постійне користування Волинській прокуратурі. Донедавна тутешні жителі думали, що на цій території рано чи пізно збудують дитячий садочок, принаймні так стверджували місцеві чиновники. Однак 6 липня ілюзії розвіялися: ділянку обнесли парканом, за яким із самого ранку працювала будівельна техніка.

У паспорті обєкта відсутня будь-яка інформація про замовника будівництва, а також немає номера декларації про дозвіл на початок робіт. Більше того, згідно з Державними будівельними нормами України, зведення багатоквартирних будинків у сільській місцевості обмежене чотирма поверхами, та й то лише за умови, що місцева інфраструктура зможе обслуговувати майбутніх жителів будинку.

В багатоповерхівці вже запланували 27 однокімнатних квартир, 45 двокімнатних та 9 трикімнатних. Підрядник будівництва — приватне підприємство «ПМК-19».

Обурені місцеві жителі спробували зв’язатися з директором ПП «ПМК-19», щоб запросити його на обговорення питання із сусідами майбутньої новобудови. Поспілкуватись особисто з очільником підприємства людям не вдалось, однак секретарка пообіцяла переказати запрошення своєму начальнику. На заплановані збори місцевих жителів підрядник так і не з’явився.

Тож місцеві мешканці й активісти «Народного контролю Волині» вирішили йти в Луцьку РДА, щоб розібратися, хто дав дозвіл на будівництво та чому проект погоджено, незважаючи на низку грубих порушень.

Голова Луцької райдержадміністрації Ярмольський Ігор Петрович, який раніш очолював Маяківську сільську раду, пояснив, що сільрада дозвіл на це будівництво не давала, адже вже декілька років такими повноваженнями володіє Держархбудконтроль. Після тривалих суперечок голова РДА попросив колегу принести всю документацію стосовно цієї забудови. Місцеві жителі були шоковані, коли побачили, що в проекті будівництва намічена не одна багатоповерхівка на цій ділянці, а три! Цей документ затверджено рішенням Маяківської сільської ради та погоджено з Волинською облдержадміністрацією.

До слова, люди підозрювали, що так станеться, адже загальна площа будівництва — 5577,22 кв. м, а ділянка, якою володіє волинська прокуратура, сягає майже півтора гектара.

На основі цього місцеві мешканці поставили такі вимоги: зупинити всі будівельні роботи і створити експертну комісію, яка здійснюватиме перевірку законності будівництва. Один із варіантів вирішення проблеми — зведення каскадного житлового будинку, висота якого не перевищуватиме чотирьох поверхів.

Якщо органи державної влади не зможуть дати адекватної правової оцінки ситуації з будівництвом на Шкільній, жителі Зміїнця обіцяють звернутися до суду.

Loading...