Як не захворіти влітку на ангіну

Як не захворіти влітку на ангіну

Лікарі часто вживають термін «літня ангіна». У суспільстві, навпаки, вважають, що на ангіну хворіють виключно в осінньо-зимовий період.

Автор: Анастасія Качина / Джерело: Відомості

Проте фахівці спростовують цю думку, адже літня ангіна — поширене явище і шанси захворіти нею в літній сезон досить високі. Надзвичайно прикро терпіти ломоту в суглобах, температуру й біль у горлі (супутники ангіни) під час літньої відпустки.

Головним фактором, що найчастіше спричиняє захворювання, є різка зміна температур. Щоб застудитися літнього спекотного дня, досить 10 хвилин у прохолодному приміщенні з кондиціонером.

Не менш небезпечним є улюблений усіма відпочинок на пляжі. Бажання позасмагати, а після цього «охолодитися» зануренням у прохолодну воду призводить до різкого перепаду температур. І «контрольними пострілами» для здоров’я стають охолоджені напої та морозиво, що по-особливому смакує у спеку. Здається, такі дрібнички, але їх достатньо, щоб захворіти.

Цілком логічно, що влітку ми ставимося до простудних захворювань менш серйозно, ніж взимку та восени. Проте літня ангіна загрожує низкою серйозних ускладнень. Унаслідок її ігнорування існує небезпека «познайомитись» із: гайморитом, ревматизмом, артрозом, захворюваннями ЛОР-органів, а також високий ризик розвитку пневмонії.

— Щоб убезпечити дитину від літньої ангіни, батькам, які зібрались у відпустку з малечею, передусім варто не забувати, що перших 10 днів у новому кліматі проходить процес перебудови дитячого організму, а різкі перепади температур його послаблюють. Тому, укладаючи аптечку, рекомендується взяти антисептичні засоби для лікування болю в горлі, ліки від кашлю та нежитю, — розповідає сімейний лікар Луцької міської клінічної лікарні № 2 Новосад Валентина Анатоліївна.

— Якщо ангіна загрожує зіпсувати вам літню відпустку, слід вжити певних заходів. Оскільки це захворювання має властивість ускладнюватися, обов’язково зверніться до лікаря. Вдаватися до самолікування вкрай небезпечно, — запевняє пані Валентина.

Для зняття почервоніння горла найчастіше використовують полоскання та льодяники від болю в горлі. При утрудненому ковтанні, що властиве першим дням захворювання, варто перейти на рідку їжу: супи, бульйони, овочеві пюре тощо. Слід пити більше теплої рідини й «побалувати» себе постільним режимом.

Ці рекомендації допоможуть вам отримати лише позитивні враження від літа. Бережіть себе та близьких.

Loading...