В Україні скорочується середній клас і збільшується кількість бідняків

В Україні домінує тенденція до скорочення середнього класу.

Джерело: Відомості

В Україні за період економічної та політичної кризи скоротився середній клас. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного компанією TNS, передає ТСН. 

Так, починаючи з 4 кварталу 2013 року, в Україні домінує тенденція до скорочення так званого середнього класу і класу, найбільш близького до нього (середнього шару). 

Водночас, експерти відзначають приріст частки більш низьких шарів. У середині 2014 тенденція до скорочення середнього класу трохи сповільнилася, проте в кінці 2014 відновилася і на початку поточного року досягла рекордно низького значення за останні 4 роки — 9%. 

Крім того, згідно з дослідженням, у першому кварталі поточного року збільшився відсоток населення, яким не вистачає грошей навіть на їжу, до 6%. При цьому вдвічі скоротилася кількість респондентів, яким вистачає грошей на придбання побутової техніки, але не вистачило б на автомобіль — з 22% до 11%. 

Також дослідження показало, що збільшилася кількість українців, які вважають своє становище в суспільстві низьким (1-3 бали за 10-бальною шкалою, порівняно з 1 кварталом 2014 на 8%), а от респондентів з високим становищем (оцінили на 8-10) в суспільстві стало трохи менше — всього на 1%. 

Східний регіон став єдиним регіоном України, де за останній рік трохи зросла кількість людей, які оцінюють своє становище як високе (на 2%), але паралельно Схід демонструє найбільше зростання (на 11%) низької самооцінки в суспільстві.

Loading...