Як врятуватися від спеки влітку

Як врятуватися від спеки влітку

Розпочався сезон відпусток і канікул, та не всі лучани поїхали на Світязь чи в Карпати. Чимала кількість населення «смажиться» на роботі, на дачі чи вдома. Як «не закипіти» у спекотні дні в офісі, в транспорті, на вулиці?

Автор: Анастасія Качина / Джерело: Відомості

Висока температура повітря — це серйозне навантаження для організму, яке виснажує людину морально та фізично.

Перегрівання загрожує тепловим і сонячним ударом, зневодненням, загостренням хронічних захворювань і може вивести з ладу будь-кого, незалежно від віку та стану здоров’я.

Пропонуємо вам узяти на озброєння прості поради лікаря-педіатра Луцької міської дитячої поліклініки Андрусенко Євгенії Володимирівни, які допоможуть адаптуватися до аномальних проявів літа, зберегти сили для повсякденних справ і, головне, вберегти здоров’я в спекотні дні.

—  Кращим напоєм для поповнення запасів рідини є чиста прохолодна вода. На відміну від інших, вона не містить зайвого цукру та барвників. Добре втамовують спрагу гарячий зелений чай, компоти, квас, соки. Варто відмовитися від алкоголю у спеку: він створює додаткове навантаження на серце. Пиво й кава також сприяють зневодненню, — вважає пані Євгенія Андрусенко.

Лікар-педіатр радить скоротити кількість солі, солоних продуктів, консервів, прянощів, смаженої їжі, м’яса, жирів, борошняного та солодкого. Слід віддати перевагу овочам і фруктам, їсти невеликими порціями й частіше, страви не повинні бути гарячими.

Справитися з нудотою та млявістю, які супроводжують цей хворобливий стан, допоможуть продукти з легким терпким смаком — банани, морс із чорноплідної горобини або чорної смородини, шпинат, м’ята, лимон. Дуже добре тонізують соки зі свіжої зелені. Якщо столову ложку щавлевого або лимонного соку розвести в склянці яблучного чи морквяного, — вийде відмінний мікс, який допоможе відчувати себе бадьорішим, незважаючи на позначку термометра. 

Також дуже важливо не перевантажувати травлення насиченою білками й жирною їжею, переварювання якої вимагає від організму підвищених зусиль. Євгенія Володимирівна радить вживати  продукти, що містять «легкі» білки та клітковину, і налягати на листові салати, які добре тонізують організм.

Увечері та після обіду дуже корисно полежати хвилин 20 із піднятими на подушці ногами, а вранці й на ніч — влаштовувати собі контрастний душ. Ці нехитрі заходи ефективні при набряках ніг.

Отож бажаємо вам зберегти тонус і фізичну активність навіть під час спекотних літніх днів.

Loading...