Президент підписав закони щодо посилення спроможності Нацбанку

Про це повідомляє прес-служба ВРУ.

Джерело: Відомості

Президент Петро Порошенко підписав зміни до деяких законодавчих актів України про Національний банк України, а саме щодо розбудови його інституційної спроможності, а також про відповідні зміни в бюджетний кодекс, необхідних для отримання Україною другого траншу в рамках програми з МВФ.

Нагадаємо, що 18 червня Верховна Рада України підтримала у другому читанні та в цілому президентський законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо побудови інституційної спроможності Національного банку України», необхідний для отримання Україною другого траншу в рамках програми з Міжнародним валютним фондом.

Законопроект передбачає посилення фіскальної незалежності НБУ. Також 18 червня парламент прийняв у другому читанні і в цілому президентський законопроект «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо побудови інституційної спроможності Національного банку України», необхідний для отримання Україною другого траншу кредиту в рамках програми з Міжнародним валютним фондом. Відповідно до тексту законопроекту, підготовленого до другого читання, перерахування частини прибутку НБУ до державного бюджету здійснюється після підтвердження річної фінансової звітності регулятора зовнішнім аудитом і затвердження радою Національного банку, а також після формування Нацбанком резервів, у той час як раніше НБУ перераховував свій прибуток до держбюджету авансом.

Ця норма, згідно з проектом, діятиме, починаючи зі складання проекту держбюджету України на 2016 рік.

Loading...