До єдиної української гімназії в Криму конкурс сім осіб на місце

У єдину українську гімназію в анексованому Криму на одне місце конкурс становить п’ять-сім осіб.

Джерело: Відомості

Про це в ході презентації аналітичного огляду «Становище української мови в Україні в 2014-2015 роках» розповів голова Кримського центру «Український дім» Андрій Щекун, пише Еспресо.TV.

«На сьогоднішній день в Криму з 400 класів (де навчання проводилося українською мовою) залишилося близько 50. З семи шкіл залишилася одна гімназія в Сімферополі, куди конкурс становить 5-7 чоловік на місце. Фактично все  знищили. З чотирьох залишили лише одну паралель з навчання українською мовою», — розповів Щекун.

За даними аналітичного огляду, в кримських школах українська мова та література викладаються один раз на тиждень або факультативно.

Вчителів української мови та літератури змушують пройти перекваліфікацію, а тих, хто відмовляється, звільняють.

Крім того, в Таврійському національному університеті ліквідовано факультет української філології, натомість залишили лише кафедру на факультеті слов`янської філології і журналістики так званої «Таврійської академії Кримського федерального університету імені В.І. Вернадського».

Реальний наступ на сферу культури, за словами Щекуна, відбувається на всіх фронтах. Перейменовуються школи та бібліотеки, що мали імена українських письменників, зокрема школи імені Олени Теліги поблизу Феодосії та імені Івана Франка в Сімферополі.

Loading...