Чи готові волиняни платити податки ще й за чорниці?

Чи готові волиняни платити податки ще й за чорниці?

У розпалі сезон ягід. Для когось це пора просто посмакувати лісовими дарами, а для декого — заробіток, часто доволі непоганий. Чи вигідно цього літа заробляти на ягодах, з’ясовували «Відомості» у продавців чорниці.

Автор: Мар’яна Метельська / Джерело: Відомості

25 червня на позачерговій 35-й сесії Волинська облрада прийняла рішення про погодження лімітів використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів та здійсненні побічних лісових користувань на 2015 рік із метою посилення державного контролю в галузі охорони, збереження, раціонального використання природних рослинних ресурсів місцевого значення, забезпечення відтворення відновлюваних природних ресурсів.

Для області встановлений ліміт у 4873 тонни. Крім цього, за повідомленням прес-служби Головного управління Державної фіскальної служби у Волинській області, в пік чорничного сезону спеціальні мобільні групи та фахівці ДФС здійснюватимуть пильний щоденний моніторинг переміщення вантажів із волинською ягодою та цінової ситуації безпосередньо у місцях заготівлі.

Такий ретельний контроль обумовлений тим, що чорниця — стратегічно важлива для Волині ягода й завдяки отриманню податків від її заготівлі можна поповнити місцеві бюджети.

Ми звернулись у Державну фіскальну службу, аби нам роз’яснили, як оподатковуватимуть збір чорниці та хто має платити ці податки. Як пояснила «Відомостям» завідувач сектору місцевих податків і зборів, плати за землю, ресурсних та неподаткових платежів ГУ ДФС у Волинській області Оксана Лазарєва, рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів обчислюється в спеціальному дозволі — лісовому квитку, який дає право бізнесменам на заготівлю дикорослої лісової продукції. Наприклад, поточного року за 1 кг заготовленої чорниці необхідно заплатити 0,5656 грн. Окрім цього, заготівельники ягоди мають сплачувати єдиний податок і податок на доходи фізичних осіб у розмірі 15% від суми, отриманої з людини, яка продає їм чорницю.

Ліміти встановлюють для підприємців та фірм, які заготовляють чорницю з комерційною метою — для подальшої реалізації, зокрема й за кордон, великими партіями. Тобто простих людей, які збирають чорницю і продають її на базарі, це оподаткування та ліміти не стосуються, як зазначили нам у обласній ДФС.

Що ж про це кажуть звичайні продавці чорниці, адже багато хто з них переживає, що через встановлення лімітів на ягоди постраждає їхній «бізнес»? Річ у тому, що заготівельники, враховуючи високі податки, можуть платити меншу ціну, та й через встановлення лімітів заготівлі ягід, відповідно, менше вдасться продати чорниці.

Щоб розпитати торговельників про їхні думки з цього приводу, ми вирушили на ринок. Чорницю там здебільшого продають жіночки старшого віку, які, зрозуміло, не заготовляють по декілька тонн ягід. Та серед відер і кошичків із ягодами можна помітити й цілі машини, навантажені ящиками з чорницею.

Запитуємо у продавців, що вони чули про встановлення лімітів та оподаткування. Багато хто відразу лякається і думає, що ми прийшли до них із якоюсь перевіркою. Всі обурюються податками, бо впевнені, що простіше тоді ягоди ці викинути і не заготовляти їх. Запевняють мене, що платять податки (нагадаємо, податкова зазначила нам, що це не так).

Пан, що стоїть серед ящиків своєї чорниці, зауважує: «Та її буде невигідно продавати, якщо платити ці податки. Нас і так контролюють, гонять постійно із ринку».

Дехто із натовпу відразу почав обурюватись: «Як податки, то вони вміють встановлювати, а за лісами чого не слідкують?! Кліщів кругом повно — поки назбираєш цієї чорниці, то наберешся їх».

Одна жіночка каже: «Та це ж заробіток наш на цих чорницях! Якщо його у нас забрати, то люди просто збунтуються».

До розмови долучається ще один чоловік, кажучи, що податок із тонни чорниць завеликий для нього, йому зовсім не вигідно тоді продавати ці ягоди. Він признається, що не платив ніякого податку і продає так.

Встановлення лімітів та оподаткування може зменшити доходи заготівельників ягід, проте звичайних людей із села це не стосується, як запевнили у ГУ ДФС у Волинській області. З іншого боку, обмеження на заготівлю ягід принесе, навпаки, користь, адже інтенсивне заготовлення лісових ресурсів — це завжди спричинення певної шкоди довкіллю, особливо коли чорницю збирати так званими гребінками, які лишають від куща лише стебла, через що у спекотний період ягідники можуть просто посохнути. До того ж податки на цю важливу для Волині ягоду дадуть можливість поповнити місцеву скарбницю.

Loading...