Алергія — «чума» 21-го століття

Алергія — «чума» 21-го століття

Сезонна алергія — проблема, знайома багатьом українцям. В декого вона з’являється восени, в когось — у період весняного цвітіння. «Відомості» вирішили дізнатись, якими бувають алергічні прояви влітку.

Автор: Любов Шекель / Джерело: Відомості

Літні алергічні захворювання влітку пов’язані зі збільшенням концентрації пилку рослин в повітрі та спорів грибів. У схильних до алергії людей це може викликати такі захворювання, як алергічний бронхів, кон’юктивіт. Саме вони викликають ураження слизових оболонок очей, носа, шкіри чи бронхів. Алергени, які викликають алергію, бувають різними: від пилку рослин, дерев чи кущів до вірусів, грибків або бактерій. Одним хворим на алергію щастить більше, бо вони знають чи відразу можуть визначити, який саме алерген не підходить організму. Менш везучим же варто вдихнути цвіту або торкнутись якоїсь речовини і як наслідок — алергія на те, на що раніше її не було.

— Як правило при першому контакті з алергеном алергія ще не виникає, так як організм лише розпізнає цю невідому досі речовину та готується до боротьби із нею в майбутньому. А вже при повторному потраплянні цієї речовини починається розвиватися захворювання, — пояснює завідувач алергологічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні Алла Бабіна.

Хоч улітку й немає стільки алергенів, як навесні чи восени, але і зараз для схильних до алергії людей таких подразників більше ніж достатньо. Лікарі-алергологи називають цю пору другим спалахом алергії (1-й — навесні, 3-й — восени).

— Зараз можемо бачити більше хворих із алергіями на полин, гречку, подорожник чи навіть щавель, це якщо ми говоримо про неінсектні. Поширеним є поліноз — алергія на пилок. Щодо інсектних, то це пов’язані з контактом із комахами. Влітку найчастіше жалить бджола. До речі, смертність від бджолиної отрути вища у 3–4 рази, ніж від укусів змій. На Волині також поширені алергії, що викликані сирою місцевістю, — додає Алла Миколаївна. — Характерними ознаками неінсектних алергій є свербіння носа, очей або повік, можливі сльозотеча чи почервоніння очей. Щодо інсектної, то це кашель, часте і затруднене дихання. Якщо ці симптоми вже є — мерщій на прийом. Лікування алергії буває різним — це і припинення контакту з алергеном, і медикаментозне усунення симптомів. Прогресивний метод — проведення специфічної імунотерапії (СІТ) із алергенами, яка полягає у тому, що хворому починають уводити алерген із дуже низьких доз із їх поступовим збільшенням. На сьогодні СІТ — єдиний метод, що може зупинити алергію.

Проте алергія — це не лише проблема дорослих, на жаль, діти від неї потерпають теж.

— Близько 15% дитячого населення планети має алергічні захворювання у тих чи інших проявах. Найбільш поширеною хворобою в діток є алергічна бронхіальна астма (90% усіх хворих). Перші прояви захворювання в 60% випадків з’являються у віці 3–7 років, у 18% — у 7–14, у 15% — в 1–3 рочки, в 7% — у віці 14–17 років. Дуже часто бронхіальна астма маскується під діагнозами «обструктивний бронхіт», «алергічний бронхіт», «астматичний бронхіт», «бронхопневмонія».

Найчастіше причинними алергенами у розвитку захворювання у дітей Волинського регіону стають кліщі домашнього пилу, пір’я, епідерміс кота, собаки, грибки, розповіла дитячий лікар-алерголог МЦ «Благомед» Тетяна Яковенко.

В європейських країнах ставлення до алергії значно відрізняється від того, яке спостерігається в Україні. Якщо наші співвітчизники віддають перевагу самолікуванню, то західні сусіди не лише лікуються та постійно обстежуються в алерголога, а й носять спеціальні медичні браслети: в разі нападу такий пристрій підкаже тим, хто виявиться поряд, що у вас алергія. Також часто європейці беруть із собою готові набрані шприци із потрібними медикаментами. У ресторанах та кафе відвідувачі, роблячи замовлення, відразу просять, щоб у стравах не було певних продуктів.

У сучасному світі алергічні захворювання — дуже поширені. Вони охоплюють в середньому близько 10% населення земної кулі. Є країни, де ця цифра сягає 50% і більше. Та алергія — це не вирок, боротися і жити з нею можна. Втім, якщо маєте схильність до цього захворювання, спосіб життя потрібно змінити. Пам’ятайте слова Сократа: «Здоров’я — це не все, але все без здоров’я — ніщо!».

Рекомендації лікарів-алергологів:

  • Найкраща профілактика — триматися подалі від алергенів.
  • У період цвітіння зачиняйте вікна.
  • Частіше робіть вологе прибирання, щоб не було накопичення пилу.
  • Менше бувайте на вулиці у першій половині дня, використовуйте захисні маски, сонцезахисні окуляри та головні убори.
  • Прогулянки кращі після дощу.
  • Прийшовши з вулиці, промивайте очі та носові ходи, чистьте одяг.
  • Якщо є така можливість, відпочивайте на морі: морське повітря корисне.
  • Коригування свого харчування: цитрусові, шоколад, чай, полуниця, горіхи належать до високоалергенних продуктів і можуть погіршити стан здоров’я та самопочуття людини.
  • Якщо ви схильні до алергії, про домашніх улюбленців краще забути або ж відвести їм спеціальне місце у квартирі.
  • Використовуйте лише призначені лікарські препарати. Не варто вдаватися до самолікування, спираючись на рекомендації родичів та друзів.
Loading...