У Росії хочуть дозволити поліції стріляти в жінок

У Росії можуть розширити права поліцейських.

Джерело: Відомості

Відповідний законопроект внесений на розгляд Держдуми РФ, передає «Остров» з посиланням на російські ЗМІ.

Відповідно до законопроекту, поліцейські в Росії зможуть отримати новий статус — осіб, яким держава гарантує «презумпцію довіри і підтримку». Вони будуть забезпечені і новими правами: від відкривання транспортних засобів до стрілянини в місцях скупчення людей. Поправки до Держдуми внесла група депутатів з усіх фракцій на чолі з головою комітету з безпеки Іриною Яровою («Єдина Росія») після консультацій з державно-правовим управлінням (ГПУ) президента і урядом.

Депутати пропонують розширити права поліції в частині застосування зброї. Зокрема, поліцейським буде заборонено стріляти тільки в жінок «з видимими ознаками вагітності». Також поліцейським нададуть право на стрілянину в місцях скупчення людей. Тепер вони можуть відкривати вогонь у людних місцях для запобігання терактів і захоплень заручників.

Автори проекту також планують наділити поліцейських і новими правами по вторгненню в приватне життя. Оглядати громадян, їхні речі і транспорт можна буде не «за наявності даних» про те, що у них є зброя або наркотики, але і якщо просто «є підстави вважати» це. Проникати на об'єкти приватної власності можна буде для затримання осіб, які сховалися з місця злочину, але ще не мають офіційного статусу підозрюваних або обвинувачених: це потрібно на випадок, якщо злочин «вже скоєно на очах співробітника поліції, але злочинець забарикадувався в приміщенні», пояснює співавтор законопроекту Олександр Хінштейн.

Також в закон хочуть ввести норму про те, що співробітник МВС «не підлягає переслідуванню» за будь-які дії при виконанні своїх обов'язків, якщо дії проводяться на підставах та в порядку, встановлених нормативно-правовими актами.

Loading...