Петро Порошенко переконаний, що децентралізація наблизить владу до людей

Петро Порошенко переконаний, що децентралізація наблизить владу до людей

Адміністративно-територіальна реформа, яка сьогодні запроваджується в Україні, дасть широку можливість громадам бути головними розпорядниками коштів на місцевому рівні та вирішувати необхідні питання життєдіяльності людей.

Автор: Мар’яна Метельська / Джерело: Відомості

Про це розповів Президент України Петро Порошенко 1 липня журналістам центральних та регіональних ЗМІ, презентуючи їм проект змін до Конституції України у частині децентралізації.

Як зазначив глава держави, потрібно скоротити відстань, яка є між громадянином України і тим місцем де приймаються найважливіші рішення для того, щоби забезпечити ефективне існування української держави.

Децентралізація наближає владу до людей на відстань простягнутої руки. Не треба виїжджати за межі міста, для того, щоби вирішити більшість питань, пов’язаних з отриманням різноманітних довідок. Саме громада буде вирішувати, потрібно їй збудувати школу чи навпаки реконструювати лікарню, прокласти нову дорогу чи залатати стару. Людям на місцях, за словами Президента, краще видно відповіді на ці питання, ніж з вікна адміністрації.

На рівень громад віддадуть величезний обсяг повноважень та фінансових ресурсів, якими сьогодні розпоряджається президентсько-урядова виконавча вертикаль.

Гарант Конституції запевнив, що децентралізація є надійним запобіжним засобом авторитаризму і диктатури, бо роззосереджує владу між тисячами суб’єктів, і унеможливлює її концентрації в таких обсягах, в яких вона вже стає небезпечною для країни. Децентралізація влади наблизить українську політичну систему до європейської та має об’єднати українське суспільство.

Президент пообіцяв негайно, практично без будь-яких змін оформити ці положення як проект відповідного закону та передати до Верховної Ради на розгляд. Петро Порошенко наголосив, що він лише суб’єкт подання, а справжніми авторами є Українська конституційна комісія (за словами президента, вона зробила основну роботу) та Венеціанська комісія, яка зробила професійний експертний висновок, схваливши проект Конституційної комісії.

Президент зупинився на ключових позиціях проекту.

Левова частка управлінських функцій буде делегована на рівень громад, які і є первинною, головною одиницею в системі адміністративно-територіального устрою України, його опорною конструкцією. Центральна влада поступається не лише повноваженнями і відповідальністю, центральна влада поступається і фінансовими ресурсами.

Порошенко нагадав, що 1 липня наступає 2-ге півріччя, з якого відповідно до закону Бюджетного кодексу України органи місцевого самоврядування отримають право вносити зміни до складу своїх бюджетів, скориставшись повною мірою фінансовою децентралізацією. Відтепер пряма норма оновленої Конституції вимагатиме, щоби будь-яка зміна компетентності місцевого самоврядування обов’язково здійснювалася з одночасними відповідними змінами в розподілі фінансових ресурсів.

Як каже пан Президент:

«Не буде більше пустих обіцянок. Кожна позиція буде підтримана фінансово».

Інститут голів державних адміністрацій, який нині призначатиметься з Києва, буде скасовано.  Оперативне управління областями і районами переходить до обласних і районних виконавчих комітетів, які формуються радами відповідного рівня, що їх обирають люди. Виконкоми будуть підзвітні і підконтрольні лише обраним радам відповідного рівня.

Президент також наголосив, що децентралізація не означає послаблення центральної влади в таких питаннях як оборона, зовнішня політика, національна безпека, верховенство права, дотримання громадянських свобод. Призначатимуться префекти для нагляду за додержанням Конституції та законів України. Призначатимуться і звільнятимуться префекти в такий самий спосіб, як нині голови держадміністрацій – указом Президента України за поданням Кабінету міністрів України. Призначатимуть префектів з числа найдосвідченіших професіоналів, але від голів адміністрацій вони відрізнятимуться значно меншим обсягом повноважень. Префекти жодним чином не втручатимуться в оперативне управління, не матимуть жодного відношення і не розпоряджатимуться бюджетними потоками і будь-якими іншими фінансовими ресурсами місцевого самоврядування. Вони не керуватимуть, а лише здійснюватимуть контрольно-наглядові функції. Префект матиме право зупиняти дію актів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України з одночасним зверненням до суду.

Президент, Конституційний Суд і Верховна Рада матиме право спільними зусиллями притягати до відповідальності ті ради, які створять загрозу територіальній цінності і національній безпеці України. У подібних випадках, Президент, як гарант Конституції негайно призупиняє повноваження відповідної ради чи голови ради, чи голови громади. Конституційний Суд має надати правову оцінку і Верхова рада, парламент ухвалювати рішення про призначення позачергових виборів відповідної ради чи голови громади.

«Принципово важливим вважаю право президента, як гаранта територіальної цілісності  на миттєву реакцію у вигляді ухвалення рішення про зупинення повноважень», – зазначив Петро Олексійович.

Венеціанська комісія погодила таке право і визнала його цілком обґрунтованим.

Проект змін до Конституції не передбачає ніякого особливого статусу Донбасу. Проект припускає можливість специфічного порядку здійснення місцевого самоврядування в окремих адміністративно-територіальних одиницях Донецької і Луганської областей, що визначаються окремим законом.

Порошенко висловив сподівання, що конституційна більшість у Верховній Раді, члени якої обиралися під гаслами децентралізації, виконають свої передвиборчі обіцянки:

«Я не бачу підстав не підтримати запропоновані зміни, тим більше, що вони жодним чином не зачіпають розподілу влади між Верховною Радою, урядом і президентом, а стосуються лише відносин центру із місцевим самоврядуванням».  

Президент запевнив, що ніхто нікого не має примушувати до об’єднання громад. Також наголосив, що не ліквідується жодне село, не зміниться жодна назва. Українське село, селище, місто само має визначати напрямок і перспективи свого розвитку.

Є побоювання із боку громадян, що Президент завдяки праву втручатися у роботу громад отримає більше повноважень. Однак Петро Порошенко запевнив, що є вичерпний перелік підстав, для того, щоби було застосоване це право: зокрема, це порушення Конституції в частині суверенітету, територіальної цілісності і загроз національній безпеці.

Loading...