Посівна-2015 на Волині має всі умови завершитися з хорошим врожаєм

Посівна-2015 на Волині має всі умови завершитися з хорошим врожаєм

Посівна кампанія-2015 припала на період великих випробувань для усієї України, розповідає провідний аналітик ДП «Спецагро» Олена Крижанівська.

Джерело: Відомості

Ними стали бойові дії на сході, економічна криза та соціальна депресія. Проте керівництво Міністерства аграрної політики та продовольства  України запевняє, що усі труднощі подолані і Україна буде з хлібом.

За оперативними даними профільного відомства, вітчизняному агросектору і справді вдалося вирішити більшість насущних проблем із посівною.

Ціни на пальне були стабілізовані у березні 2015 року. Мінеральними добривами господарства були забезпечені на 100% до заявки. Те ж саме стосується і засобів захисту рослин. Про врожай зернових у 2015/2016 році також можна не переживати – за прогнозами він становитиме 60 мільйонів тонн, із яких 34 млн тонн – підлягатимуть експорту.

«Посівна площа сільськогосподарських культур в усіх категоріях господарств під урожай 2015 року складає 26,5 мільйонів га, тобто залишається на рівні минулого року. Площа засіяна зерновими культурами також зберігається на рівні попереднього року і становить близько 14.9 мільйонів га. Із них озимих зернових 8 мільйонів га, ярих зернових і зернобобових – 6.9 мільйонів га», — зазначає міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко.

Однак не все так оптимістично з посівною 2015 року. Незважаючи на те, що замовлення на мінеральні добрива були виконані, їх все рівно виявилося недостатньо для задоволення потреб сільгоспкультур – зокрема, брак азотних добрив може негативно вплинути на урожайність.

Ще однією сумною тенденцією стало скорочення посівів під гречку, яка є малорентабельною та примхливою культурою. За дорученням міністерства, Аграрний фонд уже розпочав форвардні закупівлі гречки нового врожаю.

Також прикро визнавати, що агросектор на окупованих територіях у 2015 році є втраченим. За неофіційними даними, аграріям в умовах загрози життю все ж вдалося засіяти 50% таких територій.

Нищівного удару зазнало і сільське господарство анексованого Криму – через брак зрошувальної води рисові чеки, кормова база та тваринництво півострова під загрозою знищення.

Проте на мирній території України аграрне життя триває і продовжує демонструвати хороші показники.

Значний внесок у розвиток вітчизняного агросектору зробили трудівники Волині. У 2015 році посівна площа у регіоні була збережена на рівні попереднього року та становить 532.3 тис. га. Зерновий клин дорівнює 273.7 тис га.

Всупереч загальноукраїнським тенденціям скорочення площ під ранніми ярими зерновими та зернобобовими (пшениця, ячмінь, овес, горох), Волинська область демонструє протилежні показники – збільшення посівів на 3.2%, які наразі становлять 78.5 тис. га. Посіви ярої пшениці були збільшені на 12.3% та дорівнюють 11.2 тис. га.

Із неприємних трендів – зменшення площі під гречку на 44% (2015р. - 1.4 тис. га) та цукрових буряків на 31% (2015р. – 11.1 тис. га). Посіви соняшнику залишилися на рівні 2014 року – становлять 2.2 тис. га, а під сою були збільшені на 49% та дорівнюють 46.5 тис. га.

Директор Департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко позитивно характеризує перебіг посівної кампанії-2015 в регіоні та, натомість, акцентує увагу на посівах озимих культур, зокрема, жита.

«Проблема полягає в тому, що якщо тенденції зі збереження посівів жита будуть зберігатися, Україна взагалі може лишитися без цієї культури. Наразі на Волині діє програма підтримки жита – компенсація у розмірі 100 гривень за 1 га посівів. Такі заходи частково стимулюють місцевих аграріїв звертати більше уваги на цю культуру», — зазначив Горбенко.

Отже наразі можна констатувати, що посівна-2015 в Україні відбулася! Якими будуть її результати – дізнаємося зовсім скоро, адже найгарячіша пора для вітчизняних аграріїв – жнива – уже розпочалася.

Loading...