Волиняни активно цікавляться, як отримати польське громадянство

Волиняни активно цікавляться, 
як отримати польське громадянство

Два дні у Луцьку перебували з робочим візитом працівники Мазовецького воєводського управління.

Автор: Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

У рамках проекту «Урядовці для іноземців» вони надавали консультації волинянам щодо умов легалізації перебування на території Польщі та процесу набуття польського громадянства. Проект реалізується за рахунок коштів Європейського фонду на користь інтеграції громадян третіх країн. Програма охоплює поїздки до дипломатичних установ східних країн-партнерів (України, Вірменії та Грузії).

Причиною створення програми стало те, що чимало іноземців у Польщі відчувають проблеми з легалізацією свого перебування в країні. Цього року кількість іноземців, які звернулись у Мазовецьке воєводське управління, зросла на 120% порівняно з попереднім (найбільше серед них громадян України, звертаються також громадяни Білорусі, В’єтнаму, Пакистану, Індії, країн Африки тощо). 

— В інших воєводствах кількість звернень збільшилася на 20–30%, у нас же — на 100–120%, — розповіла старший воєводський інспектор Магдалена Скочек. — Багато маємо звернень до нашої установи у звязку з тим, що Варшава — це місто з перспективами, там рівень безробіття нижчий, ніж в інших містах. Дуже часто звертаються до нас особи, знайомі яких уже отримали польське громадянство і хочуть їх забрати до себе. Щодо справ, які проходять через нашу установу, то це лише ті, які стосуються легалізації перебування. Якщо говорити про отримання громадянства, то ці справи ведуть безпосередньо у Консульстві. 

Старший спеціаліст Пауліна Левочік додає, що останнім часом поширюються плітки, нібито Польща дає громадянство для всіх, але це неправда, наголошує вона. 
— Але не потрібно боятися звертатися до нашої установи безпосередньо, ми можемо надати консультації будь-якою мовою, — зауважила пані Пауліна. — Просимо звертатися до нас безпосередньо, а не через посередників. Необхідно перед візитом до нашої установи зателефонувати і домовитися про зустріч на конкретну дату і годину.
Старший інспектор Ева Баудовска коротко охарактеризувала спектр запитань від волинян. Найчастіше вони стосувалися того, як можна легалізувати своє перебування у Польщі, якщо маєш польське коріння чи карту поляка. 

— Виникали запитання, які стосувалися віз, також того, на якій основі можна легалізувати своє перебування особам, які навчаються в Польщі, чи вони можуть там отримати карту перебування, — перелічила пані Баудовска. — А також як можна легалізувати перебування дружини чи дитини особи, яка легально перебуває на території Польщі. Майже кожна особа, яка приходила на зустріч, запитувала про громадянство, навіть якщо на початку це стосувалося просто легалізації перебування, то вкінці все доходило до однієї справи — до отримання громадянства. 

Отож, хто з українців може отримати польське громадянство і які основні умови його набуття? 

Як пояснили працівники воєводського управління,  існують два основні способи набуття польського громадянства. Перший — заява до президента Польщі про надання громадянства. Таку заяву може подати кожен іноземець, який легально перебуває у Польщі (має карту перебування, незалежно від того, це карта короткострокового чи довготермінового перебування). 

Заяву складають за посередництва воєводи, консула, передають у міністерство внутрішніх справ, а згодом президентові. Про надання особі польського громадянства рішення ухвалює президент. Цей спосіб не передбачає терміну, протягом якого він може відповісти, — це може тривати півроку чи два роки. Якщо президент відмовляє, це не закриває іноземцю дорогу для наступних спроб набуття громадянства. Іноземець може знову звернутися до президента або скористатися іншим способом. 

Другий шлях отримання громадянства Республіки Польща — визнання громадянином. Потрібно мати сертифікат про володіння польською мовою, завершити навчання у польській школі або школі за кордоном із польською мовою викладання. Наступна умова — дотримання вимог перебування іноземця у Польщі. 

— Особа, яка має польське походження і на основі цього отримала карту перебування, перед подачею заяви на визнання громадянином Польщі має два роки легально перебувати в Польщі, — пояснює Магдалена Скочек. — Якщо це дружина чи чоловік громадянина Польщі, то також два роки вони повинні легально перебувати в Польщі, крім того, три роки повинні бути у шлюбі. Особи, які працюють у Польщі, мають перебувати на карті постійного перебування три роки, біженці — два роки. Є категорія осіб, які досить довгий період перебувають на території Польщі — 10 років, і при тому вже один рік із картою постійного перебування, — вони також можуть виступати зі зверненням про визнання громадянином Польщі. Повністю ця процедура проводиться воєводою, ми лише даємо характеристику і перевіряємо частоту перетину кордону. Не може особа постійно проживати в Польщі, а потім на півроку виїхати — це вже рахується перерване перебування. Неперерване — виїзд на два-три тижні. Ми вважаємо перерваним перебуванням, коли особа виїжджає одноразово на Україну на термін довший як 6 місяців. Тобто вона може виїжджати багато разів, але на короткий термін, і сумарна кількість перебування на території України має становити не більше 10 місяців. 

«Відомості» поцікавилися ще одним важливим питанням, що стосується легального працевлаштування волинян у Польщі, адже сьогодні для багатьох заробітки в сусідній державі — єдиний шлях вижити у нинішній час. 

— Першою позитивною стороною легального працевлаштування є те, що така особа може отримати дозвіл на тимчасове проживання до 3 років, — пояснює старший інспектор Ева Баудовска. — В Польщі є три види трудових договорів, на основі яких людина може працювати, — «договір про роботу», «договір підряду» і «договір-доручення». Найперспективнішим є «договір про роботу», оскільки тоді йдуть виплати до всіх соціальних фондів. 

Також пані Баудовска наголосила на тому, що іноземець повинен мати дозвіл на працевлаштування. 

— Роботодавець звертається до воєводи із заявою про надання такого дозволу, отримує його і надсилає іноземцю, — розповідає Ева Баудовска. — Але існують професії, де дозвіл від воєводи видається автоматично: штукатур, монтер, водій, опікунка. У кожному воєводстві є свій перелік. Якщо один із подружжя є громадянином Польщі, то другий не повинен отримувати дозвіл на роботу. Й особи, які мають вищу освіту, здобуту в Польщі стаціонарно, — їм також не потрібен дозвіл. 

Питань, що стосуються видачі віз, працівники воєводського управління не коментували, оскільки це не їхня компетенція. Однак присутні на зустрічі представники Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку на наше запитання щодо нововведення з відбитками пальців зауважили, що мають усі відповідні умови для того, щоб їх брати. І якщо створюються черги у візовому центрі, то це лише через значну кількість зацікавлених в отриманні віз. 

На запитання, чи їдуть українці до Польщі з метою політичного прихистку, Магдалена Скочек зауважила, що такі рішення видає не їхня установа, а уряд.

— Але, наскільки нам відомо, ніхто не отримав такого статусу, ті хто зверталися, їм відмовили. Це у зв’язку з тим, що в Україні не оголошено воєнного стану, — пояснила старший воєводський інспектор. 
 

Loading...