Подбати про тепло для своєї сім’ї потрібно вже зараз

Подбати про тепло для своєї сім’ї потрібно вже зараз

Знайти альтернативу опаленню газом — одна з головних проблем української економіки.

Автор: Любов Шекель / Джерело: Відомості

По-перше, тому що ціна на блакитне паливо постійно росте, при тому зарплати українців стабільно стоять на місці. По-друге, відмова від газу зробить Україну більш енергетично незалежною країною. Перехід на альтернативне паливо заощадить бюджет української сім’ї. Тому «Відомості» вирішили дізнатися про найбільш продуктивні альтернативні способи опалення для українців.

Перш за все хочемо запевнити наших читачів, що ми не беремося переконувати вас відмовитися від звичного для багатьох типу обігріву будинку чи квартири — газом. Бо саме так опалюються наші міста і безліч сіл. Газ має багато переваг: є зручним у використанні — ввімкнув режим підтримання однієї температури в приміщенні й більше цим не переймаєшся. Проте є і недоліки: за допомогою газового котла складно обігріти будинок рівномірно, так як температура біля радіаторів набагато вища, ніж у центрі приміщення. Та й інші мінуси спонукають нас шукати зручніші й ефективніші варіанти.

На сьогодні у світі відомо багато альтернативних газовому способів опалення. Найбільш поширеним є використання котлів, що працюють на твердому чи рідкому паливі або на біопаливі. Вартість їх залежно від виду коливається від 5500 до 40 тисяч гривень. Також до альтернативних джерел належать і теплові насоси, в основі яких лежить використання геотермальної енергії (тепла Землі). Ціна таких пристроїв стартує від 6000 тисяч євро. Сучасна альтернатива газовому опаленню — вітрові електростанції та сонячні батареї. Вітрові генератори в Україні можна придбати від 500 доларів, а сонячні панелі — від 50. Щодо новітніх технологій, таких як «тепла підлога» чи «теплі плінтуси», то їх не вважають альтеративними, бо хоча це і заміна газу, але не зовсім вигідна. Вартість матеріалів для утеплення підлоги є цілком підйомною для українця (від 1000 грн), проте за електроенергію споживач заплатить у рази дорожче, ніж коштуватиме газ.

Ми вирішили дізнатись, які альтернативні джерела енергії вибирають українці. Ситуацію коментує технічний директор фірми «ЕкоТеплоТехнологія» Олександр Петрусь:

— Сьогодні вибір наших покупців падає на звичайні твердопаливні котли. Річ у тому, що люди знають, що дрова та вугілля будуть завжди. Україна багата лісовими насадженнями, вугільних шахт теж достатньо. І нехай ці джерела є вичерпними, але ціна на них стабільніша в порівнянні з іншими джерелами енергії. Опалення пелетами чи вугіллям виходить удвічі дешевшим, аніж той самий газ. Тому, думаю, для українців немає кращої альтернативи блакитному паливу, як подбати і зберегти свої природні багатства.

Ми ж бажаємо співвітчизникам теплої зими незалежно від того, який вид опалення вони оберуть. Бо ж зима прийде, чекаємо ми на неї чи ні. Й морози будуть, тому треба подбати про тепло для своєї сім’ї вже зараз.

Loading...