Волинянку намагались обманути телефонні шахраї

Жителька області отримала SMS про те, що вона стала власницею новенького автомобіля, однак за нього нібито треба сплатити майже чотири тисячі гривень податку.

Автор: Сергій Філюк / Джерело: Відомості

В наш час люди, які хочуть легких грошей, охоче стають на злочинний шлях шахрайства. Гортаючи сторінки газет і новинні стрічки інтернет-видань, усе частіше натрапляєш на повідомлення про телефонних шахраїв. Учора героїнею цих повідомлень ледве не стала й моя колега.

На мобільний телефон жінки прийшло SMS-повідомлення про те, що вона виграла автомобіль «Хюндай» і їй необхідно звернутися за вказаним телефоном для отримання детальнішої інформації. В «есемесці» також було посилання на сайт компанії «Експресс-Моторс» (express-motor.in.ua), яка нібито є офіційним дилером «Хюндай» в Україні.

За кілька хвилин ми з колегою за допомогою Google встановили, що сайт офіційного дилера «Хюндай» в Україні — hyundai.com.ua. Це одразу наштовхнуло нас на думку про шахраїв. Жодних відомостей про продаж автомобілів на сайті «Експресс-Моторс» немає. В розділі «Акції» міститься інформація такого змісту: «Повідомляємо Вам, що ПАТ «Експресс-Моторс» спільно з нашим партнером Welcome Telecom проводить чергову широкомасштабну акцію».

Головними призами акції стали: 5 автомобілів Hyundai Accent; 5 автомобілів Hyundai i10; 3 путівки на курорти Єгипту.

На сайті компанії «Експресс-Моторс» знаходимо в контактах адресу головного офісу фірми — м. Київ, вул. Ватутіна, 22, одначе на офіційному сайті дилера «Хюндай» в Україні в переліку представництв і автосалонів компанії цієї адреси немає.

«Акція проводиться серед операторів мобільного зв’язку, які поповнювали рахунок через термінал», — розповіли представники псевдокомпанії «Хюндай». Далі нам повідомили про те, що ми можемо забрати автомобіль або ж отримати грошовий еквівалент вартості авто в розмірі 385 000 гривень.

«Згідно із законодавством України, з будь-якого подарунка, виграшу, лотереї фізична особа має сплатити 34% податку. Тож Welcome Telecom оплачує 33% податку за вас, а 1% (3850 гривень) ви маєте оплатити самі», — повідомили нас. Кошти потрібно перерахувати на банківську карту.

«Отриманий чек із восьмизначним кодом для подальшої реєстрації і отримання рахунку-фактури, що прийде згодом, зберігайте, аби не було проблем із податковою. Всі документи про отримання подарунка ви одержите трохи згодом», — додають аферисти. Дізнавшись про готовність заплатити вказану суму, нас просять чекати подальших інструкцій.

Зателефонувавши офіційному представнику «Хюндай» у Луцьку, ми запитали, чи дійсно компанія разом із Welcome Telecom проводить таку акцію, на що консультант відповів, що наразі ніяких акцій «Хюндай» не проводить.

Через декілька годин шахраї перетелефонували і запитали про те, чи дійсно ми готові зустрітися з їхнім представником і сплатити кошти, однак моя колега запропонувала їм обговорити деталі «в офісі» на вул. Грибоєдова, 2 (тут розміщений Луцький МВ УМВС України). Аферисти побажали нам гарного дня та попрощалися.

Закликаємо волинян бути обережними. Щодня сотні українців стають жертвами телефонних афер.

Loading...