Чи місце їжі там, де ходять ноги

Чи місце їжі там, де ходять ноги

Сьогодні вибір продуктів на ринках чи полицях супермаркетів є необмеженим. Хтось довіряє якості харчів із магазину, інші ж вважають куплені в «бабусі з базару» більш корисними, оскільки вирощені без усіляких хімікатів. Та чи справді молочні або м’ясні вироби луцьких ринків є такими безпечними для споживачів, дізнавалися «Відомості».

Автор: Любов ШЕКЕЛЬ / Джерело: Відомості

У Луцьку діють два великих ринки, на яких можна придбати сільськогосподарську продукцію, — Центральний і Варшавський. Продається тут усе, чого душа бажає: молоко і масло, сир і сметана, курятина і свинина, овочі та фрукти, зелень і ще всяка всячина. Лучанка Олена Михальчун каже, що віддає перевагу саме цій продукції.

— Купую, бо довіряю виробникам: вони ж собі для споживання
не труять продукти, значить, і на продаж теж везуть екологічно чисті товари, — впевнена жінка.

Натомість молода мама Людмила Писарська переконана у протилежному:

— Я завжди купую в магазині: там хоч якась, але таки гігієна, продукти в холодильнику, та й чемні продавці якось вселяють довіру.

Дійсно, в магазинах продовольчі товари зберігаються в холодильниках. Продукти, які швидко псуються, мають етикетки з датою виготовлення і терміном їх зберігання (хоча не виключено, що в супермаркетах їх переклеюють,змінюючи дату, з чим не раз стикалися наші читачі). За якість відповідає дирекція закладу.

Щодо цих же товарів на ринку, то ситуація трохи відрізняється, бо не вся відповідальність за якість лягає на адміністрацію.

До прикладу, на Центральному (Старому, як його ще називають) ринку є спеціально відведені павільйони для продажу сільгосппродукції, яка проходить щодня перевірку в лабораторії.

— Кожного разу, коли ми привозимо свої продукти, зранку товари повинні пройти перевірку в лабораторії та отримати відповідний експертний висновок, — пояснює місцевий продавець Лариса Ващук.

Завідувач державної лабораторії ветсанекспертизи цього ж ринку Тетяна Зарубайко пояснює чому.

— Продавати до павільйону приходять щоразу інші люди. Тому перевірка здійснюється щодня. Якщо продукція не проходить експертизу, її продаж
заборонено, а відповідальність за неї лежить лише на продавцеві.

Товари, продаж яких дозволено експертизою, здійснюється на території ринку, за якість яких він відповідає.

Проте, на кому лежить відповідальність за товари на тротуарній ділянці, дізнатися нам не вдалося, бо хідники — це вже не територія ринку, тому адміністрація тут ні до чого. Працівники приватної служби «Скорпіон-сервіс», які контролюють зону парковок, пояснили нам, що стосунку до такого продажу не мають жодного, бо в їхній компетенції лише паркування транспортних засобів. І по-філософськи зауважили, що, хоча діяльність цих продавців є правопорушенням, кожен виживає як може.

Купувати продукти на тротуарних місцях чи ні — особистий вибір кожного. Якщо ще ягідки «із землі» придбати не страшно, бо їх таки можна відмити, то сир чи масло відмиється навряд. Тому кожному покупцю варто замислитися, чи місце їжі там, де ходять ноги.

Loading...