З 1 липня українцям дозволять перетинати білоруський кордон для збору дарів лісу

З 1 липня на українсько-білоруській ділянці кордону розпочнеться сезонний пропуск громадян для збору дикоросів, який здійснюватиметься у період з 1 липня по 10 серпня та з 30 серпня по15 листопада 2015 року.

Джерело: Відомості

Про це розповіли у Держприкордонслужбі.

Кожного року до збору грибів та ягід залучається дуже велика кількість жителів прикордоння, в тому числі неповнолітніх. Це інколи спричиняло низку порушень прикордонного режиму з боку громадян, які намагаються незаконно перетнути кордон, щоб збирати дикороси.

Для стабілізації обстановки в прикордонні на цей період та запобігання масовим порушенням режиму державного кордону між прикордонними відомствами України та Білорусі було досягнуто домовленостей про сезонний пропуску громадян для збору дикоросів. Як результат, місцеві жителі 10 прикордонних населених пунктів Рокитнівського району Рівненської області мають можливість перетинати кордон та збирати чорницю, журавлину й гриби на території Поліського лісгоспу Республіки Білорусь.

Перетин кордону буде відбуватися в трьох тимчасових місцях пропуску «Познань», «Дроздинь» та «Березове» щоденно з 06:00 до 22:00.

Загалом протягом минулого року через державний кордон у визначених тимчасових місцях пропуску прикордонниками для збору дикоросів було пропущено більше 62 тисяч осіб. Однак деякі особи з метою скорочення шляху намагалися перетнути  державний кордон поза встановлених місць пропуску. Через такі правопорушення у 2014 році від державного кордону повернуто 21 дорослого та 24 дитини. Затримано як українською, так і білоруською сторонами 31 порушника державного кордону, яких притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення законодавства з прикордонних питань. Крім того усім порушникам було скасовано встановлені перепустки на територію Поліського лісгоспу Республіки Білорусь.

Державна прикордонна служба України нагадує про адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення законодавства як України, так і Республіки Білорусь з прикордонних та природоохоронних питань. Повідомляємо, що у разі систематичних порушень державного кордону, прикордонного режиму та інших порушень законодавства у прикордонній смузі, білоруська сторона може скасувати досягнуті домовленості про сезонний пропуск громадян на свою територію.

Loading...