«Волиньгаз» встановив 1,5 тисячі безкоштовних лічильників

ПАТ «Волиньгаз» спрямувало всі ресурси на виконання Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» з установки безкоштовних лічильників в категорії «плита-проточний водонагрівач».

Джерело: Відомості

Від початку 2015 року уже встановлено 1,5 тисячі приладів обліку газу, розповіли у прес-службі відомства.

У зв’язку з необхідністю забезпечити лічильниками споживачів, які використовують газ для приготування їжі і підігріву води до 1 січня 2016 року, компанія тимчасово не проводить встановлення платних лічильників газу (за кошти споживача). На сьогодні ПАТ «Волиньгаз» встановлює безкоштовні лічильники відповідно до сформованих побудинкових графіків.

Однак споживачі навіть почали відмовлятися від встановлення приладів  обліку газу, так як фактичне використання по лічильнику значно більше, ніж по нормі споживання. Таку ситуацію спричинило двократне зменшення норм споживання (нові норми діють з 6 квітня цього року). А законодавство зобов’язує припинити газопостачанням з 1 січня 2016 року споживачам без лічильника, які мають колонку і плиту.

«Люди втратили мотивацію ставити лічильники, а підприємство зобов’язане виконати і Закон «Про комерційний облік прирродного газу» та Інвестпрограму, у якій передбачено встановлення близько 5 тисяч газових лічильників за рахунок тарифу. Тут теж складається непроста ситуація, коли падає споживання газу, а отже коштів на виконання цього плану буде недостатньо», — пояснює перший заступник голови правління  головний інженер Сергій Галянт.

Якщо споживач бажає пришвидшити процес встановлення лічильника і готовий зробити це за власні кошти, він може звернутися до компаній, які мають ліцензію та дозвіл на даний вид робіт. Для цього спершу треба проконсультуватися у фахівців «Єдиного вікна» ПАТ «Волиньгаз» щодо технічних характеристик приладу обліку. Тоді можна звернутися до будь-якого підприємства, яке має дозвіл на проведення відповідних робіт.

У Волинській області газифіковано  майже 237 тисяч домоволодінь, з яких 77%  оснащенні побутовими лічильниками газу. Для повного забезпечення обліку газу в домогосподарствах Волинської області необхідно встановити ще 54,3 тисячі лічильників, загальною вартістю приблизно 109 млн гривень (за умови стабілізації курсу гривні). Споживачі можуть встановлювати лічильники і за власні кошти.

Loading...