Лучани пережили «ніч перед розстрілом»

Лучани пережили «ніч перед розстрілом»

Із 22 на 23 червня відбулась акція «Ніч у Луцькій тюрмі», учасники якої на декілька годин стали в’язнями та пережили події 1941 року.

Автор: Мар’яна Метельська / Джерело: Відомості

Кожен, хто прийшов на захід, опинився у тюремній камері, де «змушений» був сидіти до ранку, очікуючи на «виконання» свого вироку.

Розпочалося дійство з молебню за невинно убієнних 23–24 червня під стінами Луцької тюрми.

Як зазначив вікарний єпископ Волинської єпархії УПЦ КП Матфей, найпершими, хто постраждав тоді, були в’язні тюрем НКВС. Розстріли проводилися не лише у Луцьку, а й у Ковелі, Володимирі-Волинському, Дубні, Львові й інших містах. Зі слів очевидців
тих подій, кров тоді лилася рікою і сягала аж до колін. На меморіальній дошці викарбувані імена розстріляних, проте далеко не всі: були знищені документи, а тому відшукати кожне ім’я неможливо. У Луцькій тюрмі розстріляли приблизно 4–6 тисяч ув’язнених.

За словами владики, у монастирі постійно моляться за невинно закатованих та за те, аби більше ніколи у нашій історії не повторювалися такі страшні події.

Після молебню учасників акції взяли під конвой та повели до камери, де кожного викликали на допит силою та б’ючи. Записували прізвище, ім’я, вік тощо.

Орест і Роман, хлопці, які виконували ролі наглядачів, зазначають, що за допомогою цієї акції вони нагадують людям: хто не пам’ятає історії — приречений на її повторення. Організатори намагаються підтримати пам’ять про цю страшну подію, щоб українці не забували й ніколи привид радянського комунізму не повернувся на нашу землю, спричиняючи людські страждання.

Організатор акції, голова Луцького міського осередку «Національного альянсу» Юлія Гульчак закликала присутніх у камері вшанувати полеглих хвилиною мовчання та заспівати гімн України. Вона розповіла про те, що її прадід теж був в’язнем цієї тюрми. Його розстріляли ще до початку війни лише за те, що він вкрив хату бляхою.

Організатори попередили учасників, що ті не вийдуть із камери до ранку, та заборонили користуватися мобільними телефонами, їсти і пити, аби якомога точніше відтворити атмосферу тієї далекої червневої ночі, коли арештанти очікували на розстріл.

Така акція вже відбувалась у 2013 році. Як каже Юлія Гульчак, після того молоді люди ще більше зацікавились історією рідного краю.

Богдан Бальбуза, голова Волинської молодіжної організації «Національний альянс», переконаний, що такі акції є необхідними, адже потрібно пам’ятати трагічні події. Як згадує хлопець, минулого разу під час акції вночі було важке відчуття, мовби самі стіни давлять, атмосфера нагнітала. Зазначає, що після цього заходу в 2013 році сам почав більше цікавитись історією, тим, що відбувалось у цих стінах.

Loading...