Віце-консул США розповів волинянам, як отримати «зелену карту»

Віце-консул США розповів волинянам, як отримати «зелену карту»
Сергій Ольховський, віце-консул США та Наталія Вітюк, помічник консула США візового відділу / Фото: Мар’яна Метельська

19 червня 2015 року до Луцька завітав Сергій Ольховський, віце-консул США, аби детальніше розповісти про лотерею «Грін Кард» та застерегти від візового шахрайства.

Автор: Мар’яна Метельська / Джерело: Відомості

Цій програмі уже 20 років. Щороку завдяки їй громадяни інших країн отримують 55 тис. віз. Сама програма є доволі простою, проте правила, за словами пана Ольховського, дуже жорсткі. США створює список всіх країн, які можуть брати участь. Для того, аби взяти участь потрібно закінчити середню школу або мати 2-річний робочий стаж за останні 5 років.

Реєстрація на лотерею розпочнеться 1жовтня та триватиме 30 днів. Участь у програмі займає два роки, отже у 2015 році буде проведено реєстрацію уже на 2017 рік. Єдиний сайт, де можна заповнити анкету – www.dvlottery.state.gov. Реєстрація абсолютно безкоштовна, потрібно мати лише доступ до Інтернету. Можна подати лише одну заявку, якщо підробити якось свої дані при оформленні заявки – це стане відомо. Анкета має бути заповнена повністю, потрібно вказувати інформацію про усіх членів сім’ї, зазначати всіх неодружених дітей до 21 року, додати фото, які мають бути не старіші, ніж 6 міс.

Потрібно пам’ятати, що свій реєстраційний номер та інші особисті дані не потрібно передавати іншим особам задля уникнення шахрайства, бо часто люди говорять, що із них вимагали гроші за виграш у цій лотереї. Департамент ніколи не повідомляє про виграш електронною поштою.

Задля зручності анкета є також і українською та російською мовою, тому знання англійської загалом необов’язкове.

Минулого разу із 887,5 тис мешканців України, які заповнили анкету, виграли 4679.

Часто буває таке, що багато хто не проходить, бо подана якась інформація неправильно. Загалом 1/3 із переможців отримує візу. Анкету можна подавати щороку. Потрібно пам’ятати, що якщо чоловік виграв, але не їде, а його дружина хоче поїхати то вона не маж права сама їхати. Справа у тому, що повинен їхати переможець лотереї, тоді він може взяти із собою і членів своєї сім’ї за бажанням. Часті випадки, коли укладають фіктивний шлюб, тому перевіряють подружжя: просять показати фото із весілля, питають, наприклад, як звати як звати матір чоловіка тощо. На момент заповнення заявки потрібно враховувати, що через два роки вона має мати уже документ про закінчену середню освіту.

У США далі ніхто не влаштовує, тому людина, яка виграла, має знати, що вона буде там сама у пошуках житла, роботи тощо. Термін дії візи – 6 місяців, проте залежить від медичного огляду, який можна пройти лише в офіційній поліклініці в Києві. Медичний огляд коштує 215 доларів на одну особу. Вартість візи – 330 доларів.

Відмінність «Грін Кард» від звичайної візи у тому, що це єдиний шлях емігрувати. Суть цієї програми у тому, що Америка – це країна емігрантів, тому ідея візи надати шлях людям.

«Ніхто туди не запрошує, але туди можна поїхати, і є люди, які ще вірять у американську мрію», – зазначила Наталія Вітюк, помічник консула США візового відділу.

Loading...