Випускники вишів цього року отримають “папір” замість “пластику”

Випускники вишів цього року отримають “папір” замість “пластику”
Випуск магістрів Східноєвропейського національного університету у 2014 році

Випускників вищих навчальних закладів очікують дипломи нового дизайну – відтепер документи про вищу освіту будуть паперові.

Автор: Мар’яна МЕТЕЛЬСЬКА / Джерело: Відомості

На якість знань, зрозуміло, це не впливає, проте у зв’язку із цим нововведенням виникло багато суперечок. Хтось вважає, головне те, що в голові, хтось же стверджує, що потрібно отримувати гідний диплом, адже ми йдемо в ЄС, а не повертаємось у Радянський Союз.

Студенти поки що не задоволені перспективою отримати паперовий диплом, вони розчаровані, що вчились 4—5 років, аби отримати простий “папірець”.

Тарас, випускник Інституту фізичної культури та здоров’я Східноєвропейського національного університету, спеціальність “Фізичне виховання”, 5 курс.  

“Я обурений тим, що цього року отримаю замість пластикового (справжнього диплома) якийсь папірець, який самому можна роздрукувати вдома на принтері! Як так? 5 років провчитися, щоб у кінці дали “бумажечку”! Тоді для чого вчитись усі ці роки, якщо в домашніх умовах можна роздрукувати собі диплом будь-якої спеціальності?! Ну, тут тільки на штамп доведеться фінансово викластися!”

Дехто переживає за те, що такий диплом буде швидко втрачати свій зовнішній вигляд.

Віка, випускник Луцького національного політехнічного університету, спеціальність “Облік”, 5 курс

“Жах повний… Щоб він зберігався, треба буде самому ламінувати… Дебілізм!”

Все ж таки потрібно визначити пріоритет, що важливіше: знання в голові чи матеріал, із якого виготовлено документ про освіту.

Таня, випускник Інституту філології та журналістики Східноєвропейського університету імені Лесі Українки, спеціальність “Журналістика”, 4 курс

“Звісно, зміст диплома набагато важливіший, аніж його зовнішній вигляд. Головне те, що написано, які стоять оцінки та яка професія вказана. Але, безперечно, якість диплома теж має значення. Пластикові дипломи надійніші та витриваліші, ніж паперові”.

Викладачі не розуміють, чому студенти так переживають стосовно того, з чого виготовлений сам диплом.

Юрій Громик, декан Інституту філології та журналістики:

“Диплом в СНУ буде паперовий ламінований. Ставлюся спокійно: диплом — це всього лише документ”.

Інна Совсун, заступник першого міністра освіти, коментує цю ситуацію так:

“Якщо подивитися на дипломи іноземних університетів, то пластикових документів ви ніде не побачите, використовуються різні форми документів, але пластик — це дуже унікальний український винахід”.

Тим часом у тій самій Європі дипломи різного дизайну, адже там усе-таки цінують знання, а не матеріал, із якого виготовлений диплом. Ми сконтактували з європейськими студентами та випускниками у соціальній мережі “Фейсбук”, аби дізнатися, з якого матеріалу дипломи у них.

Марцеліна, випускниця Лодзського університету, спеціальність “Російська філологія”, Польща

“Диплом у нас паперовий. Думаю, головне не матеріал, а знання, зафіксовані у ньому”.

Естентор, випускник  International Academy of Hair Design, Туреччина

“Диплом у нас паперовий”.

Оксана, дизайнер, Канада

“Я переїхала до Канади, коли мала дипломи про відмінне завершення музичної і художньої шкіл, а також довідку про повне проходження програми двох курсів університету за фахом “Дизайн”. Канада мене вразила тим, що тут не зважають на вигляд атрибутів і формальностей, як у нас в Україні. Є багато всіляких курсів, стажувань, які покращують твою майстерність у певних сферах. Коли ти працевлаштовуєшся, то перш за все оцінюють те, що ти наразі вмієш і який ти маєш потенціал до вдосконалення. Освіта націлена на практику. Такого, щоб люди переймалися виглядом диплома, взагалі не бачила. Тут це аркуш, який можна заламінувати, можна сховати в альбом, повісити в рамочці чи хоч екібану зробити!”

Loading...