Махінаціями ковельської чиновниці займається прокуратура

Махінаціями ковельської чиновниці займається прокуратура

Набирає обертів земельний скандал, в епіцентрі якого опинилася заступник голови Ковельської районної ради Галина Коляда

Автор: Сергій ШАПОВАЛ / Джерело: Відомості

Все почалося з того, що до рук журналістів потрапило розпорядження першого заступника голови Ковельської районної державної адміністрації Бориса Андріюка за № 526 від 29 грудня 2012 року, в якому йдеться про виділення Коляді земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства у межах Білинської сільської ради орієнтовною площею 1,5 гектара. Цей документ зацікавив журналістів, і вони вирішили дослідити тему щодо правомірності такого рішення.

Незаконне привласнення землі

Галина Степанівна, як пише інформаційний портал kowel.com.ua, жінка не бідна. Має у своєму розпорядженні автобусний парк, володіє аж трьома ділянками землі загальною площею 2,1 га, не рахуючи земельних надбань її чоловіка — засновника та директора ТОВ «Галактика Авто» Сергія Корсака.

Ковельський міжрайонний прокурор Василь Лопоха зініціював перевірку додержання вимог земельного законодавства України при наданні громадянам земель у межах норм безоплатної приватизації.

Під час перевірки встановлено, що у лютому 2014 року, на підставі рішення Білинської сільської ради Ковельського району, Галині Коляді було надано у власність безоплатно земельну ділянку площею 0,25 га для ведення особистого селянського господарства із земель комунальної власності села Білин, де вона проживає.

Крім того, наказом виконувача обов’язків начальника Головного управління Держземагентства у Волинській області у квітні минулого року Галина Коляда отримала у власність ділянку для ведення особистого селянського господарства площею 1 га із земель державної власності сільськогосподарського призначення Білинської сільської ради.

Разом із тим чинним земельним законодавством України визначено, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, встановлених цим Кодексом, проводиться один раз за кожним видом використання.

Таким чином, Галина Коляда двічі використала своє право на одержання у власність безоплатно земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства. Тож із державної власності незаконно вибула земельна ділянка сільгосппризначення площею 1 га.

У зв’язку з виявленими порушеннями міжрайонний прокурор Василь Лопоха 29 травня цього року направив позовну заяву про визнання незаконним і скасування наказу виконувача обов’язків начальника Головного управління Держземагентства у Волинській області, визнання недійсним свідоцтва про право власності на земельну ділянку та повернення з володіння Галини Коляди землі сільськогосподарського призначення площею 1 га у державну власність.

Махінації з пасажирськими перевезеннями

Утім, це вже не перша судова справа для Галини Степанівни. У квітні 2009 року вона навіть опинилася на лаві підсудних як обвинувачена у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 222, ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України.

Працюючи на той час директором ТОВ «Галактика Авто» та будучи службовою особою, всупереч вимогам нормативно-правових актів, які регулюють порядок одержання автоперевізниками компенсації витрат, пов’язаних із перевезенням пільгової категорії громадян, у період із грудня 2007-го по липень 2008 року включно вона вносила недостовірні відомості щодо витрат, понесених у зв’язку із перевезенням пільговиків, у офіційні документи — розрахунки сум компенсації за пільговий проїзд громадян на приміських маршрутах Ковельського району. Після чого, з метою одержання коштів субвенції з державного бюджету, подавала цю завідомо неправдиву інформацію в управління праці та соціального захисту населення Ковельської районної державної адміністрації.

24 грудня 2007 року Галина Коляда звернулася до цього управління із відношенням, відповідно до якого ТОВ «Галактика Авто» просить укласти угоду на відшкодування коштів за перевезення громадян пільгових категорій на грудень 2007 року в зв’язку з тим, що з 1 грудня вказане підприємство обслуговує маршрути Ковель — Гішин — Доротище, Ковель — Мощена — Черкаси, Ковель — Діброва та Ковель — Світле. На підставі цього відношення 27 грудня вона підписала з управлінням договір про пільгове перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування на перелічених вище маршрутах і того ж дня подала до вказаної установи розрахунок суми компенсації за пільговий проїзд громадян за цими маршрутами, відповідно до якого сума компенсації становила 11 700 гривень.

У той же час угоди на перевезення пасажирів автомобільним транспортом за вказаними маршрутами між замовником перевезень — Волинською обласною державною адміністрацією — та перевізником ТОВ «Галактика Авто» були укладені Галиною Колядою лише 28 грудня 2007 року та набрали чинності з 1 січня 2008-го. За таких обставин ТОВ «Галактика Авто» у грудні 2007 року не мало права на здійснення перевезень пасажирів, а отже, і на отримання коштів субвенції з державного бюджету.

Протягом січня–липня 2008 року, діючи повторно та достовірно знаючи, що протяжність маршруту Ковель — Світле становить 60 кілометрів, Галина Коляда щомісячно подавала до управління праці розрахунки суми компенсації за пільговий проїзд громадян, до яких як приміський включала маршрут Ковель — Світле. На підставі цих розрахунків, усупереч вимогам пункту 6.3 «Інструкції про порядок обліку пасажирів, що перевозяться громадським транспортом на маршрутах», затвердженої наказом Міністерства статистики України № 150 від 27.05.1996 р., ТОВ «Галактика Авто» за вказаний період отримало субвенцію із держбюджету за перевезення пільгових категорій громадян на загальну суму 12 790 гривень.

Однак, як було встановлено в ході досудового слідства, Галиною Колядою як директором ТОВ «Галактика Авто» паспорт маршруту Ковель — Світле розроблений не був, до того ж сам маршрут є міжміським. За таких обставин ТОВ «Галактика Авто» не мало права на отримання компенсації витрат, пов’язаних із перевезенням пільгової категорії громадян.

У результаті таких протиправних дій Галини Коляди державному бюджету України було завдано збитків на загальну суму 24 490 гривень.

Також задля незаконного отримання субвенції з січня по липень 2008 року включно Галина Коляда вносила завідомо неправдиві відомості в офіційні документи — розрахунки суми компенсації за пільговий проїзд громадян на приміських маршрутах Ковельського району, форма яких затверджена розпорядженням голови Волинської обласної державної адміністрації № 251 від 31.07.2006 року. Після цього вона підписувала ці розрахунки, завіряла їх відтиском печатки ТОВ «Галактика Авто» і подавала в управління праці та соціального захисту населення Ковельської РДА.

Звільнили від відповідальності за амністією

Потрапивши на лаву підсудних, Галина Коляда попросила суд звільнити її від кримінальної відповідальності на підставі Закону України «Про амністію» від 12 грудня 2008 року, про що подала відповідну письмову заяву. Прокурор не заперечив проти закриття справи на підставі статті 44 КК України.

Суспільно небезпечні діяння, які вона вчинила, — це умисні злочини, що, відповідно до статті 12 КК України, є злочинами невеликої та середньої тяжкості, вчинені до набрання чинності Законом України «Про амністію».

Суд врахував те, що обвинувачена раніше не судима, є вагітною, має на утриманні неповнолітню дитину — сина, позитивно характеризується за місцем проживання та за місцем роботи, дала свою згоду в письмовій формі на закриття справи на підставі акта амністії, а підстав незастосування амністії щодо неї не встановлено.

Тоді суддя Ковельського міськрайонного суду Сергій Панасюк постановив: Галину Коляду звільнити від кримінальної відповідальності на підставі акта амністії, провадження у справі — закрити, а запобіжний захід — підписку про невиїзд — скасувати, речові докази — розрахунки суми компенсації за пільговий проїзд громадян, що були подані ТОВ «Галактика Авто» до управління праці та соціального захисту населення Ковельської РДА, й інші документи — залишити при справі.

А про завдані державі збитки в кілька десятків тисяч гривень усі просто «забули».

Loading...