Вступ до українських вишів цього року буде з перешкодами

Вступ до українських вишів цього року буде з перешкодами

Цьогорічних абітурієнтів очікують «спекотні» липневі дні: зовсім скоро розпочнеться вступна кампанія.

Джерело: Відомості

Про які нововведення потрібно знати абітурієнтам та як не прогадати, віддавши сертифікат не туди? Про це дізнавалися «Відомості». 

У 2015 році є декілька змін, що стосуються правил вступу до вищих навчальних закладів. Зокрема, змінено терміни подання документів. Минулого року їх приймали з 1 липня, проте це забагато часу. Цьогоріч у спеціалістів та магістрів вступна компанія розпочинається з 6 липня, у бакалаврів — із 10 липня.

Також є зміни щодо пільгових категорій громадян. Відтепер право на позачерговий вступ відмінено для дітей-сиріт. Поза конкурсом можуть вступати лише діти-інваліди, діти, батьки яких пропрацювали на підземних роботах не менше 15 років, чорнобильці I, II категорій, особи, визнані учасниками бойових дій, та їхні діти.

Як зазначає Слащук Андрій Миколайович, відповідальний секретар приймальної комісії Східноєвропейського університету імені Лесі Українки, питання позачергового вступу учасників АТО та їхніх дітей є трохи болючим: Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, для здобуття професійно-технічної та вищої освіти» від 14.05.2015 набуває чинності 5 липня, якраз перед стартом вступної кампанії, а тому потрібно ще проконсультуватися з юристом, аби роз’яснити всі нюанси задля уникнення проблем.

СНУ й інші навчальні заклади зверталися до Міністерства освіти і науки із проханням дозволити такій категорії складати іспити вже в університеті, оскільки не в усіх була змога пройти ЗНО.

«Дуже переживаємо за цих вступників, адже всього пільгових місць надають 10% від кількості державного замовлення», — каже Андрій Миколайович.

Ще одна цьогорічна новація — абітурієнт тепер зобов’язаний виставити пріоритетність у виборі напрямку підготовки.

«Дитина повинна сама розібратися в тому, який університет і напрям вибрати. Важко брати на себе велику відповідальність, та й дітям буде дуже важко», — зазначив відповідальний секретар приймальної комісії СНУ.

Ще одне важливе нововведення: цього року буде встановлено вагу сертифіката. Всього має бути коефіцієнт 1, тобто за профільний предмет надається 0,45, за решту — по 0,25, ще 0,05 — для тих, хто закінчив підготовчі курси, призерів всеукраїнських олімпіад та призерів Малої академії наук України.

Для того, аби було зрозуміло вступникам, подаємо зразок, як вираховується цей коефіцієнт. Уявімо, що абітурієнт склав усі предмети ЗНО на 200 балів. Отже, профільний предмет (наприклад, українська мова) — 200 множимо на 0,45, а інші два предмети по 200 — на 0,25.

«Нове також у тому, що торік прохідний бал був 124, тепер — від 100 балів. Наш університет вирішив не встановлювати прохідного бала, хоча відповідно до чинного законодавства міг би це зробити. Потрібно звернути увагу, що виші будуть приймати лише сертифікати ЗНО 2015 року», — продовжує роз’яснення змін Андрій Слащук.

«Що стосується кількості держзамовлення для Східноєвропейського національного університету, то про бюджетні місця стане відомо до кінця червня. На платну форму навчання зросла вартість. У країні інфляція, а ми ж встановлюємо ціну на весь термін навчання, то хто його знає, що буде наступного року. Ціну підняли на 10–15% на всі спеціальності. Найдорожча спеціальність — «Правознавство», найдешевші — математичні», — підсумував Андрій Миколайович.

Loading...