Безробітних у Луцьку залучають до громадських робіт з оформлення субсидій

Фаховий роботодавець завжди уважно відноситься до підбору кадрів. Інколи позитивне перше враження про працівника не дає повної гарантії, що ця людина гармонійно увійде в колектив й з повною відповідальністю віднесеться до роботи. Лише присутність працівника безпосередньо на робочому місці може розставити всі крапки над «і».

Автор: Людмила Шишко / Джерело: Відомості

Цю можливість допомагає реалізувати така послуга служби зайнятості, як громадські та роботи тимчасового характеру. За період їх виконання працівник встигає адаптуватися до робочого місця, налагодити стосунки з колегами. Роботодавець за цей час може розгледіти як сильні, так і слабкі сторони нового працівника й вирішити питання, чи прийняти людину на постійну роботу. Про те, як організовують громадські та роботи тимчасового характеру у місті Луцьку, розповів директор міського центру зайнятості Едуард Неймарк.  

Варто зауважити, що громадські роботи уже кілька років передбачені у співфінансуванні рівними частинами  з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття (фонд) та з місцевих бюджетів пропорційно сумі витрат на їх організацію.

– З 2013-го року почалося співфінансування робіт, що стосувалися супроводу осіб із вадами зору по місту Луцьку до соціальних об’єктів: поліклінік, аптек і так далі, – пояснює Едуард Леонідович. – Міська рада переймається цим питанням і на такі роботи виділяє кошти. Цього року у квітні-травні, коли постала гостро проблема оформлення житлових субсидій, було прийнято рішення міською радою щодо співфінансування громадських робіт у департаменті соціальної політики. Було визначено, що роботою, яка має суспільно корисну спрямованість та відповідає потребам громади міста є допомога в прийомі документів для оформлення житлових субсидій. На сьогодні там на громадських роботах працює сім осіб.

Заступник міського голови Тарас Яковлєв зауважує, що співпраця із центром зайнятості у них існує давно.

– Ще у 2007-му, коли я був начальником відділу з енергозбереження, почали розробляли систему моніторингу енергоспоживання, – розповідає Тарас Володимирович. – Я тоді звернувся до центру зайнятості і нам підібрали шістьох розумних відповідальних людей. Їх допомога була суттєвою, і зараз ми маємо систему моніторингу, яка шостий рік благополучно працює. Тоді громадські роботи  фінансувалися з Фонду – нам було дуже вигідно. Сьогодні ж фінансування 50% на 50% – теж прийнятна схема, ми готові на такі витрати. Розуміємо, що в першу чергу це зменшення соціальної напруги, люди чимось зайняті, вони стажуються, набувають нових навиків і пробують себе на новому робочому місці.

Тарас Володимирович зауважує, що зараз навантаження на департамент соціальної політики дуже велике. Адже якщо раніше за субсидіями зверталося до трьох тисяч сімей, то тепер близько восьми тисяч. Тому залучення сюди  додаткових працівників, які б допомагали приймати, обробляти документи, є доречним.  

– Люди, які працюють у департаменті на громадських роботах, також задоволені, бо, крім соціальної допомоги по безробіттю, отримують зарплату, вчаться, – продовжує Тарас Яковлєв. – В подальшому, якщо доведеться розширювати штат департаменту або буде плинність кадрів,  ці люди стануть першими претенденти на нові робочі місця. І досвід в органах місцевого самоврядування – дуже хороший плюс для резюме.

– Напевно років чотири тому щось схоже відбувалося теж по субсидіях, – додає Едуард Неймарк. – Тоді приблизно 20 безробітних працювало в департаменті соціальної політики, але фінансування було виключно за рахунок коштів Фонду. З тих двадцяти більша половина була працевлаштована на постійні робочі місця.

На запитання, якими чином відбирали людей для роботи у департаменті, директор міського центру зайнятості повідомив, що перевагу надавали тим, у кого економічна або юридична освіти. Охочих піти на такі громадські роботи було багато і зараз також зголошуються.

– Бо як би не було – це робота у державній структурі, – каже Едуард Неймарк. – Є можливість наступного працевлаштування при умові, коли себе зарекомендуєш. Приємно відзначити розуміння міського голови щодо організації громадських робіт. На сьогодні у законодавстві прописано, що ці роботи можуть 100% фінансуватися за рахунок коштів Фонду, однак механізму реалізації цієї статті Закону не передбачено. Тому можна сидіти й чекати, коли цей механізм розроблять, а можна вже сьогодні працювати у межах співфінансування 50% на 50%.

Нинішнього року на громадські роботи у департаменті соцполітики передбачено 23400 грн – як з міського бюджету, так і з Фонду. На наступну сесію міськради буде виноситися питання щодо продовження ще на два місяці цього співфінансування.  На супровід людей із вадами зору передбачено 32 тисячі.

Що стосується тимчасових робіт, то з початку року в Луцьку до них залучено близько 300 осіб. Це роботи різного характеру: продавці, консультанти, менеджери, прибиральниці – будь-які, крім тих, що пов’язані з небезпекою. Звичайно, за них платить роботодавець.

– Але для роботодавця тимчасові роботи мають свої переваги, – пояснює Едуард Неймарк. – По-перше, він не входить в простійні трудові відносини з підлеглим, бо бере людину на місяць, два. Він має можливість придивитися до працівника, особистих його якостей, професійних. Завжди набагато складніше попрощатися з людиною, яка постійно працює, ніж тимчасово. Тому роботодавець може визначитися, чи влаштовує його людина і чи далі брати її на постійне місце. Для безробітного – це можливість показати себе і навчитися роботі. Знову ж таки переваги фінансові: людина, крім допомоги по безробіттю, отримує заробітну плату, перебуває в офіційних трудових відносинах. Звичайно тимчасові роботи – не високооплачувані: у межах півтори тисячі грн., але якщо врахувати ще допомогу по безробіттю – тисячу, то вже дві з половиною виходить.

Як правило, каже Едуард Леонідович, роботодавець перші три місяці на новому працівнику втрачає, бо вкладає у нього ресурси, а той ще навчається. І тільки після трьох місяців починає йти повна продуктивна віддача. Оце якраз і буде період тимчасових робіт. У Луцьку такою можливість скористалися вже з початку року більше 150-ти роботодавців.  

Loading...