Волонтери нарахували кілька тисяч бойовиків, похованих на Донбасі

Волонтери нарахували кілька тисяч бойовиків, похованих на Донбасі

З літа 2014 року в мережі з’являлися повідомлення, що бойовики ховають своїх бойових товаришів в полі, просто зариваючи в траншеї.

Джерело: Відомості

Досі відсутні навіть приблизні або статистичні дані втрат з боку бойовиків і російських військовослужбовців, які воюють на Донбасі. Більш того, ця інформація — під суворою секретністю і ретельно приховується російськими кураторами бойовиків.

Волонтери InformNapalm провели розслідування, засноване на даних як відкритих джерел інформації, так і закритих супутникових знімків, доступ до яких вони отримали від своїх джерел. Зведені воєдино дані дозволили більш глибоко вивчити предмет «загробного світу Новоросії».

«Очевидно, що певний відсоток найманців і сепаратистів ховають на місцевих довколишніх цвинтарях міст і сіл, у яких вони склали голови за певну суму грошей або за «ідеали Новоросії». Громадян Росії доставляють відомими конвоями «Вантаж 200» спочатку через кордон і далі до місця поховання вже на російській території. Або замітають сліди, перетворюючи їх у прах в мобільних крематоріях, згадки про які вже неодноразово зустрічалися в пресі», — розповідають волонтери.

При цьому, пише InformNapalm, є певний відсоток загиблих, яких не опізнали, таких бойовиків ховають у ровах і безіменних могилах в місцях масових поховань.

У якості предмета дослідження волонтери звернулися до поховання під Моспіно, яке бойовики також називають «Алея Слави». Свіжі фото та відео цього поховання були розміщені в групі «ДНР і ЛНР без цензури».

«Але оцінити повні масштаби поховання за цими фото і відео не представляється можливим. Тому ми вдамося до карт. Тут починається найцікавіше. Сам розмір кладовища нам багато чого не скаже. Необхідно аналізувати зміну в часі. Для цього використовуємо інструмент Google Планета Земля, функцію «Показати зміни в часі», — розповідають волонтери.

Перші фото доступні за 2002 рік. З 2002 і до 2012 року ця місцевість була сільськогосподарськими угіддями, перший доступний космічний знімок від 17.04.2012 показує уже наявні поховання.

За даними космічної зйомки, площа кладовища приблизно за 2 роки збільшилася з 0 до 4337 м квадратних.

InformNapalm задається питанням, можливо, йдеться про різні причини смерті, у тому числі і загибелі мирних жителів в результаті бойових дій.

«Так, дійсно, це логічно і швидше за все частина поховань належить цивільним особам, загиблим в результаті бойових дій і померлим внаслідок інших подій», — додають волонтери.

Саме на це місце неодноразово посилалися ЗМІ, блогери та самі бойовики як місце поховання їхніх бойових товаришів, та й сама назва «Алея Слави» побічно вказує, що це місце поховання не просто померлих, а загиблих в боях. Саме його можна вважати основним кладовищем бойовиків в районі Донецька.

Загальна розрахункова кількість поховань у 2-й фазі — 1420 людей.

Волонтери припустили, що навіть якщо 20% — це цивільні особи, то кількість бойовиків буде дорівнювати 1136.

Свіжі супутникові знімки цієї місцевості також підтвердили ці припущення, вказавши повноцінні масштаби даного поховання.

«Відзначимо, що більше 1136 загиблих — це приблизні розрахунки тільки за зазначений період і на конкретному кладовищі. Скільки таких кладовищ і масових поховань достовірно невідомо, але якщо взяти цю цифру як приклад і допустити, що кількість таких кладовищ може дорівнювати хоча б 5-7 на все «ДНР», то цифра загиблих у цій війні бойовиків, серед яких велика кількість і російських громадян, стрибне до понад 7-8 тисяч осіб. Тисячі життів тільки у районі одного міста, без урахування Луганської області. Десятки тисяч покалічених фізично і морально, ось ціна імперського прихованого вторгнення і неоголошеної війни», — пише InformNapalm.

Loading...