На Донбасі виходять з-під контролю Кремля путінські «польові ватажки»

На Донбасі виходять з-під контролю Кремля путінські «польові ватажки»

Поширення злочинності і поява широкого масиву добре озброєних людей вздовж південно-західного кордону Росії не вітається російськими спецслужбами.

Джерело: Відомості

Кремль повторює в Східній Україні свою безрозсудну політику по відношенню до Чечні, пише в The New York Times старший співробітник Атлантичної Ради Адріан Каратницький, якого цитує ZN.UA.

Для проведення таємної війни у ​​Східній Україні президент Росії Володимир Путін підкупив збройні формування разом з їх ватажками, найманцями і злочинцями, щоб ті зімітували опір нібито корінних жителів Донбасу. Це призвело до виникнення клептократії серед ватажків бойовиків в Східній Україні і загрожує Москві втратою контролю за розвитком подій.

Псевдобійці були набрані з чотирьох «джерел»: місцеві злочинні угруповання, безробітні чоловіки, які живуть «на задвірках суспільства» у Східній Україні, політичні екстремісти з Росії, в тому числі і казаки, і мандрівні російські найманці, які воювали в Чечні, Північній Осетії, Придністров'ї та ін. Вони були навчені і оснащені сучасною зброєю, і підтримані російськими регулярними і спеціальними військами.

Ці сили зараз є кістяком донецької та луганської «армій». Ці сепаратистські анклави мають добре озброєну злочинну мережу, лідери якої грають ключову роль в місцевій політиці, і формально вони — керівники «уряду», а неофіційно — ватажки банд на їх території. Ці люди витіснили «проросійські еліти», які були тут з часу здобуття Україною незалежності в 1991 році.

Крім того, як відзначає оглядач, Путін відтворює тут модель, яку Росія застосувала в Чечні більше десяти років тому. Влада РФ зробила Рамзана Кадирова президентом сепаратистів. Чеченський опір було придушено. Кремль тепер повторює в Східній Україні свою безрозсудну політику по відношенню до Чечні, з аналогічними результатами.

Хоча лідери «ДНР» та «ЛНР» покладаються на підтримку і озброєння Росії, але у них є якась фінансова незалежність, яка дає їм стимули, щоб грати свою власну гру. Вони займаються торгівлею зброєю, наркотиками і алкоголем, беруть гроші на контрольно-пропускних пунктах на дорогах. На Донбасі проводять обшуки місцевого бізнесу, захоплення будинків, кинутих жителями, що виїхали з області.

Станом на минулий місяць було зареєстровано більше 1,3 млн внутрішньо переміщених осіб всередині України, з найвищими показниками в Східній частині країни, за словами джерела. Крім того, є близько 700 тисяч українських біженців, що шукають правовий статус у Росії.

На даний момент відбувається поширення злочинності зі Східної України до Росії, оскільки бойовики кордон перетинають в обидві сторони. Так, Ростовська область, яка є плацдармом для підтримуваних Росією бойовиків в Східній Україні, відчула величезний сплеск злочинності: її рівень збільшився більш ніж на 23% за перші чотири місяці цього року.

Поширення злочинності і поява широкого масиву добре озброєних людей вздовж південно-західного кордону Росії не вітається російськими спецслужбами, які звикли працювати при суворій субординації. Насправді, вони підозрюються в причетності до хвилі вбивств деяких місцевих вождів (від яких багато клопоту).

Так, нещодавно був убитий Олексій Мозговий — керівник повстанського батальйону в Луганську. Він раніше піддавав критиці місцевих лідерів бойовиків за відмову від створення великого сепаратистського регіону під назвою «Новоросія».

Путіну в Україні війна принесла санкції, політичну ізоляцію і економічний спад в Росії. Вона також принесла нестабільність на Донбасі, який контролюється бойовиками. «Іншими словами, війна в Україні вислизає з-під контролю Путіна», — резюмує автор. 

Loading...