В яких батьків більші шанси мати дитину з аутизмом

В яких батьків більші шанси мати дитину з аутизмом

Дослідження показали, що великі шанси мати дитину з аутизмом у мам-підлітків, літніх батьків і пар з великою різницею у віці.

Джерело: Відомості

У дослідженнях взяли участь більше 5,7 млн ​​дітей з п'яти країн - Данії, Ізраїлю, Норвегії, Швеції та Західної Австралії.

Так, у матерів-підлітків та жінок старше 40 років більша ймовірність мати дітей з аутизмом. А батьки з великою різницею у віці мають найвищий ризик народження дітей з аутизмом. Попередні дослідження показали, що генетичні мутації сперми батьків можуть призвести до народження дітей з аутизмом.

«Зв'язавши національні реєстри здоров'я по п'яти країнах, ми створили найбільший у світі набір даних для дослідження факторів ризику аутизму, – каже Майкл Розанов, співавтор досліджень та директор з досліджень в галузі суспільної охорони здоров'я з аутизму. Великий об’єм даних дозволив  дослідити більш точно зв’язок між віком батьків та аутизмом у дітей».

«Незважаючи на те, що батьківський вік є фактором ризику аутизму, важливо пам'ятати, що більшість дітей, які народжуються у старших або молодих батьків, будуть нормально розвиватися» – коментує дослідження Свен Сандін, доктор школи медицини в Нью-Йорку.

Метою дослідження було визначити чи здатний вік батьків і матерів зменшити ризик аутизму самостійно і в якій мірі кожен може це зробити.

Дослідники виявили, що захворюваність аутизмом на 66 відсотків вища серед дітей, батькам яких на момент народження було більше 50 років, ніж серед тих, хто народився в двадцятирічних батьків. Також захворюваність була на 28 відсотків вище, коли батьки були віком 40 років, у порівнянні з 20-и річними.

У матерів, більше 40 років, на 15 відсотків підвищений ризик народження дитини з синдромом у порівнянні з 20-річними. Тим часом ймовірність хвороби дітей, народжених матерями-підлітками був на 18 відсотків вищий, ніж у дітей, народжених 20-річними жінками.

Дослідження також показали, захворюваність на аутизм збільшується, коли обоє батьків старшого віку. Ризики також збільшуються зі збільшенням різниці у віці двох батьків. Випадки аутизму були найвищими, коли вік батьків був між 35 і 44 років, а їх жінок на 10 чи більше років менший.

Дослідження було опубліковане в журналі «Молекулярна психіатрія».

Loading...