Севастопольських футбольних фанів у Криму засудили на 15 років за екстремізм

Кримський активіст Олександр Костенко, якого в Криму засудили на 5 років позбавлення волі за участь в Євромайдані, виявився не єдиним, кого засудили за громадянську позицію.

Джерело: Відомості

У Севастополі під удар окупаційних спецслужб потрапили п'ятеро фанатів місцевого однойменного футбольного клубу, які не визнають законність російської анексії півострова. Вони ще рік тому виїхали на материкову частину України. І тільки тепер дізналися, що в Криму їх визнали терористами і екстремістами, розповідає Чорноморська ТРК.

«Поїхав з Криму, я ж був футбольним фанатом. До нас найчастіше приходили додому, до матері. ФСБ запитувало, де я, хто я, чи воюю, чим займаюся в Україні? А ось недавно вже, перед 9-м травня, приходили додому робили повний обшук. На наступний день був суд, на якому мені дали заочно 15 років за організацію терактів, по-моєму, в серпні минулого року, коли я вже в Криму не був навіть», — розповідає севастополець Ернест.

«Вони вибирали тих, хто був раніше пов'язаний з українським патріотизмом. Зараз вони проводять обшуки, викликають, розпитують, стежать за ними», — стверджує його «колега» Юрій.

Деякі з футбольних фанатів Севастополя воювали або продовжують воювати в добровольчих українських батальйонах. Розповідають: є ті, кого «здали» окупантам колишні друзі. На севастопольському форумі існує окрема тема, де спливають фотографії і дані про кримських активістів з проукраїнською позицією. Є інформація, що ФСБ дуже активно стежить тут за оновленнями інформації.

«Здавна всі футбольні фанати були патріотичних поглядів. Севастополь теж не обійшов стороною. Але багато хто після Майдану поміняли свою точку зору і стали більш проросійськими. Є такі люди, які співпрацюють з органами (окупантами). Є люди, на яких прес великий з боку правоохоронних органів і вони готові підписати що завгодно», — зазначає Юрій.

Повернутися в Крим до рідних і друзів хлопці зараз не можуть. Розповідають, як двоє знайомих після служби в добровольчих батальйонах вирішили з'їздити в рідний Севастополь. І зараз сидять в СІЗО «Лефортово» в Москві в очікуванні рішення суду за звинуваченням в екстремізмі і тероризмі.

«Якщо тебе ніхто не «зливає», в принципі не небезпечно. Просто колишні, скажімо так, соратники по всяких рухах, вони ж теж зливають всю інформацію з приводу патріотів України ФСБшникам, пресують їх. У мене були товариші, які відразу після того, як їх ФСБшники обшукали, зібрали речі і поїхали з Криму, тому що було неможливо там вже знаходитися», — розповідає ще один «засуджений» Максим.

Отримавши заочно по 15 років позбавлення волі, футбольні фанати не збираються оскаржувати рішення окупаційних судів Севастополя. Кажуть, що не бачать в цьому сенсу, оскільки не визнають правосуддя окупантів.

Loading...