Петро Порошенко: повернення Криму є надскладним і нездійсненним завданням протягом найближчого року

Петро Порошенко: повернення Криму є надскладним і нездійсненним завданням протягом найближчого року
Прес-конференція Президента з нагоди щорічного Послання до Верховної Ради України, 5 червня 2015 року / Фото: president.gov.ua

Президент на прес-конференції з нагоди щорічного звернення до Верховної Ради розповів про шанси повернути Крим, «перезавантаження» місцевих еліт та місцевої влади і референдум на Донбасі.

Джерело: Відомості

Петро Порошенко заявив про введення найближчим часом санкцій щодо фізичних та юридичних осіб Росії та зазначив, що повернення півострова є надскладним і нездійсненним завданням протягом найближчого року.

«Уряд, у тому числі за моїм дорученням, підготував цілий пакет позовів, які будуть направлені в різні суди, починаючи від Морського Арбітражу, закінчуючи судом в Гаазі, починаючи від захисту власності до персональної відповідальності тих чи інших осіб», — сказав він.

Порошенко заявив, що не бачить причин для звільнення Арсенія Яценюка з посади прем’єр-міністра, при цьому зазначивши, що український уряд працює посилено, але має зробити висновки з приводу швидкості проведення реформ у країні.

«Висновки має зробити кожен чиновник за темпами реформ, які він проводить. Висновки має зробити і Верховна Рада, яка дає оцінку кожному міністру», — додав він.

Щодо питання роботи уряду та переформатування коаліції, президент припустив, що восени Верховна Рада може розглянути питання переформатування уряду, але тільки за умови збереження діючого формату коаліції. «Щодо зміни формату коаліції — я вважаю це не просто небажаним, але й неможливим», — зазначив він. Він зазначив, що основна увага зараз має бути зосереджена на місцевих виборах.

Також Порошенко заявив про бажання продати «Roshen».

«Я буду робити все, щоб це зробити. Але я не буду замість того, щоб виконувати обов’язки президента, бігати по світу і шукати покупців», — зазначив президент.

Напередодні про бажання придбати найдорожчий актив Порошенка Roshen заявив один з найбільших світових виробників кондитерських виробів компанія Nestle. Вона запропонувала 1 млрд доларів за кондитерську компанію президента, але власник оцінив Roshen утричі дорожче.

Згідно з чинною Конституцією України, президент не може мати іншого представницького мандата, обіймати посаду в органах державної влади або в об’єднаннях громадян, а також займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю, входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства, що має на меті одержання прибутку .

Президент також пообіцяв не допустити референдум з питання від’єднання Донбасу від України, але допустив проведення іншого референдуму — про статус Донбасу в складі України.

«Що стосується режиму місцевого самоврядування. Якщо це буде вимагати конституційних змін, є відповідна конституційна процедура, яка включає в себе і референдум. І тут я, як гарант Конституції, забезпечу вільне волевиявлення громадян, щоб всі українці мали можливість висловитися, як вони бачать майбутнє Донбасу. Але, підкреслю — обов’язково у складі України», — додав він.

Loading...