При грудному вигодовуванні зменшується ризик розвитку лейкемії

При грудному вигодовуванні зменшується ризик розвитку лейкемії

Нові дослідження показують, що діти, яких годують груддю, мають більш низький ризик розвитку дитячої лейкемії.

Джерело: Відомості

Лейкемія є одною з перших причин смерті дітей і підлітків. Вчені давно підозрювали, що грудне вигодовування може мати захисний ефект проти раку крові, тому що грудне молоко містить багато антитіл і речовин, які зміцнюють імунітет.

У новому дослідженні, опублікованому в JAMA Pediatrics, вчені виявили, що у дітей, які перебували на грудному вигодовуванні принаймні шість місяців, ризик захворювання був на 19 відсотків нижчий в порівнянні з тими дітьми, яких не годували груддю взагалі або вони були на грудному вигодовуванні менший період.

Дослідження показали тільки зв'язок, а не причини чи наслідки. Також необхідно проводити додаткові дослідження, щоб підтвердити зв'язок і пояснити біологічні механізми, йдеться у повідомленні. Дослідження було засноване на даних з 18 досліджень, в яких брали участь близько 28 тисяч дітей, у тому числі приблизно 10 000, в яких відбувався на розвиток лейкемії.

Американська академія педіатрії рекомендує матерям виключно годувати груддю своїх дітей принаймні шість місяців. Грудне вигодовування знижує ризик інфекцій, алергії та синдрому раптової дитячої смерті, поміж інших речей.

«Існує так багато досліджень підтримку переваги для здоров'я грудного молока, -  розповідає провідний автор нового дослідження, Ефрат Л. Аметей з Університету Хайфи школи громадської охорони здоров'я в Ізраїлі. -Молоко матері містить антитіла - природні клітини-кілери, і всі види активних, живих речовин, які не можуть бути вироблені на заводі.»

Loading...