Валентин Вітер не знає, що його родич за безцінь купив авто в облради

Валентин Вітер не знає, що його родич за безцінь купив авто в облради

Також він не володіє інформацією щодо орендарів автостоянки в центрі Луцька

Джерело: Відомості

Голова Волинської обласної ради Валентин Вітер провів прес-конференцію, де підбив підсумки 34-ї сесії. Нагадаємо, що для Волиньради вона виявилася найдовшою, адже її перше засідання відбулося ще 20 березня. Тоді волинські депутати зірвали сесію через питання про бурштин. Наступну «пленарку» призначили на 2 квітня, коли обранці громади знову не зібрались, як справа почала доходити до так званих «бурштинових питань». Третє пленарне засідання пройшло 29 квітня. Та депутати облради попросту не з’явилися на нього. Лише за четвертим разом, на останньому засіданні, що відбулося 29 травня, вони таки спромоглися закрити сесію, розглянувши усі питання. 

Валентин Вітер нагадав журналістам, що упродовж сесії були внесені зміни до обласного бюджету, в ході чого відбувся розподіл вільних залишків у сумі понад 60 млн грн. У рамках бюджетного питання депутати затвердили програму для підтримки демобілізованих, передбачивши на її реалізацію 2 млн грн, а також внесли зміни до програми матеріальної підтримки військових, що нині діє. Голова облради зазначає, що обидві програми можуть дофінансовуватись у разі наступних внесень змін до обласного бюджету. Чільник головного представницького органу краю також заявив журналістам, що готується спеціальна програма щодо реабілітації воїнів АТО з Волині в обласних комунальних оздоровницях. Серед інших важливих рішень, прийнятих на 34-й сесії, Валентин Вітер називає Стратегію розвитку області, кадрові та майнові питання. 

Чимало уваги журналісти приділили так званим «бурштиновим» питанням. Зауважимо, жоден проект рішення про погодження на здійснення геологорозвідки покладів сонячного каменю на Волині не набрав потрібної кількості депутатських голосів. Тим часом обранці громади затвердили Порядок погодження Волинською обласною радою надання надр у користування. Позитив цього документа, на переконання Валентина Вітра, в тому, що ним передбачено попереднє погодження на видобування, а також геологорозвідку корисних копалин, а це не тільки бурштин, але й пісок, глина, мідь, газ, із місцевими громадами. 

— Крім того, всі чекають прийняття Верховною Радою Закону «Про бурштин», який проголосований у першому читанні, — пояснив голова облради. — Тоді на рівні області прийматимуться рішення щодо того, як із більшою користю для громади використати корисні копалини, в цьому разі — бурштин. 

Валентин Вітер дав відповіді й на окремі запитання представників ЗМІ, які не стосувалися сесійних питань. Зокрема, він висловив своє бачення майбутніх місцевих виборів. На думку голови обласної ради, вони відбудуться в жовтні цього року, як це передбачено конституційними нормами. Валентин Вітер припускає, що склад облради зміниться на 50% і представництво в ній матиме багато нових політичних сил. Разом із тим він вважає, що до місцевих виборів в Україні не встигнуть провести адмінреформу, хоча центральна влада вважає, що механізм адміністративних змін запущений ЗУ «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Але цей закон голова облради вважає недосконалим. 

Валентинові Вітру довелося відповідати й на низку не зовсім зручних для нього запитань. Зокрема, «Відомості» поцікавилися позицією голови Волиньради стосовно того, що 29 жовтня 2014 року його родич Роман Романюк придбав у Волинської обласної ради на аукціоні автомобіль Chevrolet 2008 року випуску (майже новенький) за смішну ціну — 51 750 грн, що становить трохи більше двох тисяч доларів.

Відповідь подаємо дослівно: 

— Кілька разів уже це пояснював, — відповів Валентин Вітер. — Про придбання автомобіля моїм родичем мені не було відомо. Про продаж цього авто мені нічого не було відомо. Сесія у 2013 році прийняла рішення про продаж цього автомобіля, на той період я не був головою обласної ради і це авто передали на реалізацію Державному аукціонному центру. І всі дії, які були пов’язані з автомобілем, проводив Державний аукціонний центр. 

Ще одне запитання стосувалося автостоянки в центрі Луцька поблизу Собору. Як відомо, колись тут було КП «Автогосподарство». Через його нібито збитковість підприємство об’єднали з КУ «Управління будинком обласної ради», хоча чому воно перетворилося на збиткове — це ще одне запитання. Проте «Відомостям» із достовірних джерел стало відомо, що тепер автостоянка здана в оренду фірмі, до якої має стосунок депутат обласної ради Лобач. Окрім того, тут збираються будувати ресторан. Вигідна оренда, чи не так? 

Валентин Вітер пояснив: 

— Причина об’єднання з «Управлінням будинком обласної ради» — збитковість підприємства, сума збитків становила до 400 тис. грн у рік. Кому здано — чи це приватна особа, чи фірма — не можу сказати, але запевняю, що там точно ніяких будівельних робіт не буде проводитися. Чому? Щоб змінити профіль, рішення обов’язково має пройти через сесію. На сьогодні на сесію до обласної ради не було ні одного звернення і підписаний договір на автомобільну стоянку. Депутат Лобач до цього стосунку не має. 

Валентин Вітер пообіцяв, що обов’язково з’ясує, кому в центрі надали в оренду автостоянку, і повідомить медіа. 

Журналісти також попросили прокоментувати заяву фракції ВО «Свобода», в якій депутати звинуватили голову облради у неспроможності організувати роботу депутатського корпусу, адже сесія тривала протягом трьох місяців. 

На це він зауважив:

— На останнє засідання прийшло 59 чоловік, а перед цим були передсвяткові дні й депутати не зібрались. Я вважаю, що рада спроможна ефективно працювати. А заява свободівців запізніла, неправдива і необ’єктивна. Була розмова і з Олександром Пирожиком, який, як перший заступник, також відповідає за явку депутатів, і з депутатами «Свободи», більшість цієї заяви не підтримала. 

 

Loading...