Волинський краєзнавчий музей покаже літографії художника Наполеона Орди

Волинський краєзнавчий музей покаже літографії художника Наполеона Орди

4 червня у Волинському краєзнавчому музеї відкрилася виставка «Європейська архітектурна спадщина крізь призму творчості Наполеона Орди (1807-1883)».

Джерело: Відомості

Виставка організована Волинським краєзнавчим музеєм, Управлінням туризму та промоції Луцької міської ради спільно з Національним історико-архітектурним заповідником «Кам’янець» (м. Кам’янець-Подільський). Матеріали виставки представлені картографією літературно-мистецької діяльності Наполеона Орди, до яких належать родинні маєтки художника, об’єкти культової архітектури, втрачені об’єкти палацового та оборонного зодчества, зафіксовані художником, об’єкти культової архітектури, реставрація яких відбулася з використанням робіт Наполеона Орди (Андріївська церква в м. Києві, костел Св. Іоанна Предтечі в м. Біла Церква та інші).

У фондах Волинського краєзнавчого музею зберігаються літографії Наполеона Орди з зображенням пам’ятних місць України, в т. ч. Волині, Білорусі, Литви, Польщі. Переважна більшість цих пам’яток тепер має інший вигляд, а деякі з них, на жаль, назавжди втрачено, тому малюнки художника часто єдине зображення об’єктів, що є свідками минулих часів. Збірка порівняно невелика, вона налічує 40 літографій. Більшість з них виставляються для огляду вперше.

Геній належить людству. Наполеона Орду вважають своїм Білорусь, де він народився і похований, Польща, де виходили друком його твори, де жив і помер. Йому належить одна з найбільших літографічних колекцій Східної Європи ХІХ ст., яка налічує понад 1000 рисунків і акварелей (а ще майже стільки ж не збереглося).

Довідка:

Наполеон Матеуш Тадеуш Орда – білоруський і польський літератор і композитор, музикант, художник, скульптор, педагог. Народився 11 лютого 1807 року в маєтку Вороцевичі Пінського повіту Мінської губернії.

Будучи ще студентом, став членом підпільного студентського товариства, створеного 1827 року. За участь у ньому більш як на рік був ув’язнений. Брав участь у Листопадовому повстанні 1830-31 рр. Стрілець корпусу кінної гвардії Литовського полку, Наполеон Орда перейшов на бік повстанців. За мужність, проявлену в боях, нагороджений орденом Польщі, Золотим хрестом ордена «Virtuti Militari», а Російською імперією засуджений до смертної кари. Під чужим іменем змушений тікати за кордон. Унікальні малюнки Наполеона Орди були літографовані Алоїзом Місуровичем у Варшаві, видані власним коштом художника в останній чверті XIX ст. і зібрані в Альбом краєвидів Гродненської, Ковенської, Віленської, Волинської, Подільської, Київської, Вітебської і Могильовської губернії у трьох серіях.

Помер Наполеон Орда 1883 року у Варшаві. 

Loading...