ОБСЄ: Саме бойовики розгорнули атаку на Мар’їнку, зв’язатися з ватажками не вдалося

ОБСЄ: Саме бойовики розгорнули атаку на Мар’їнку, зв’язатися з ватажками не вдалося

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні фіксувала рух важкої військової техніки бойовиків напередодні і під час бою під Мар’їнкою Донецької області.

Джерело: Відомості

Про це йдеться у звіті ОБСЄ від 3 червня по ситуації навколо боїв у районі Мар'їнки, передає «Остров».

«Спостерігачі зафіксували пересування великої кількості важкого озброєння на підконтрольній «ДНР» території, переважно в західному напрямку лінії зіткнення — недалеко від Мар’їнки, переді і під час бойових дій», — йдеться у звіті.

Згідно з інформацією, між 22:30 2 червня і 5:30 3 червня місія ОБСЄ, розташована в спальному районі Донецька «Текстильник» (в 14 км від Мар'їнки) помітила рух 8 гусеничних броньованих машин, військову вантажівку, яка перевозила 122-мм артилерійське знаряддя, два танки Т-64, одну колону БМП-2, 3 військові вантажівки (один з яких перевозив зенітну гармату), 2 танки Т-72.

Крім того, вранці 3 червня місія ОБСЄ в цілому почула приблизно 300 вихідних пострілів з «Градів» і мінометів.

О 15:30 безпілотником були зафіксовані чотири 2С3 152-мм самохідні гаубиці 9 в 9 км від південно-захід від міста.

Між 10:45 і 12:11 місія зробила кілька спроб зв'язатися з високопоставленими представниками «ДНР» — в тому числі «прем'єр-міністром», «спікером парламенту», «міністром оборони» і «начальником генерального штабу» — для того, щоб спробувати припинити бойові дії в околицях Мар'їнки. Однак зв'язатися з представниками бойовиків місії не вдалося.

«Або вони були недоступні, або просто не хотіли спілкуватися з СММ», — йдеться у звіті.

О 15:00 СММ отримала листа від Міноборони України, в якому йшлося про те, що важке озброєння ЗСУ буде розміщено на лінії зіткнення, у випадку «реальної загрози», що надходить від боїв у Мар'їнці, які за словами Міноборони України почалися о 6:00. Українська сторона пізніше публічно визнала, що озброєння було використано, і сказала, що це було необхідно, щоб відбити атаку «ДНР».

Представник Збройних Сил Російської Федерації в СЦКК повідомив СММ в 15:00, що режим припинення вогню близько Мар'їнки набуде чинності в 17:00. О 21:00 він повідомив, що ситуація навколо Мар'їнки спокійна. Приблизно о 19:00 представник командування АТО в Краматорську і «міністерство оборони» «ДНР» підтвердили СММ, що Мар'їнка перебуває під контролем українського уряду.

Loading...