Експерти розповіли, які продукти влітку подорожчають

Експерти розповіли, які продукти влітку подорожчають

На ціни впливає інфляція і сезонні фактори.

Джерело: Відомості

На порозі – літо. Про те, що якісь продукти подорожчають, а які подешевшають, InfoResist запитав у провідних експертів. 

Як розповіла аналітик фінансових ринків Марія Сальникова, в найближчі три місяці населення України може очікувати традиційного зниження цін на фрукти, овочі, рибу, молоко, сир і яйця.

«Основною причиною позитивної динаміки цін на фрукти та овочі стане вступ вітчизняної продукції на торгові прилавки, а на молочні вироби вплине зниження попиту у зв’язку з сезонною непривабливістю», – відзначила аналітик.

Очікувати можна уповільнення темпів зростання цін на хлібобулочні вироби, олію та жири, а от м’ясо продовжить дорожчати.

«Так, ще навесні ритейл із запасом піднімав ціни на всі товари, побоюючись валютних стрибків. Відповідно, в умовах помірної стабільності національної валюти, динаміка буде минулорічною, тобто з помірним підвищенням цін. М’ясо ж, з оглядкою на минулі роки, дорожчає в силу збільшення сезонного попиту з травня по серпень», – сказала Сальникова.

З ризиків, які піддають прогнози сумніву, на думку експерта, варто виділити поточний стан технічного дефолту і невизначеність у співпраці України із зовнішніми кредиторами. У випадку, якщо гривня продовжить різке падіння, а підстав для стабільності становища національної валюти небагато, то всі продукти харчування дорожчатимуть.

Разом з тим, як сказав президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, влітку подорожчає м’ясо, хліб і хлібобулочні вироби, риба та рибопродукти, фрукти теж буде дуже дорогами, навіть з сезонними знижками.

«Не буде дешевою і черешня. Фактично не виростуть ціни на молоко і молочні продукти. Але може подорожчати олія. Подешевшають яйця. Це чисто сезонний фактор. Подешевшають овочі. Швидше за все, цього року, якщо не буде ажіотажу і паніки, цукор подорожчає небагато. В цілому цукру вистачає, але зростає експорт і може бути невеликий дефіцит. Що стосується кондитерських виробів і взагалі ласощів, то, за словами експерта, буде дорожчати або скоріше буде змінюватися асортимент.

«Зараз будуть більше виробляти дешевих видів шоколадних цукерок із замінниками кави і какао на цикорій. І теж саме з ковбасними виробами, стане більше таких виробів з великим додаванням сої, щоб не піднімати ціни», – підкреслив Охрименко. 

Loading...