На Волині майже 40% квартирних крадіжок розкривають

З початку 2015 року на території Волинської області зареєстровано у Журналах єдиного обліку заяв і повідомлень міськрайвідділів 431 квартирну крадіжку.

Автор: Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

Про це під час прес-конференції розповів начальник управління карного розшуку УМВС України у Волинській області Геннадій Єпіфанович.

-   Коли починаємо розбиратися, зясовувати причини й обставини, то виявляється, що реальних кваліфікованих квартирних крадіжок з проникненням під час відсутності власників лише 220, - уточнює полковник міліції. - Є крадіжки, які скоюються професіоналами зі знаком мінус, людьми, які купують, замовляють замки, розбирають і вчаться підбирати ключ. Є лазерний ключ, який багато хто з громадян вважає захищеним. Але це не так. Минулого року діяла група,  яка займалася підборами нових лазерних ключів. Це люди технічно грамотні, вони вчаться створювати нам проблеми, ми вчимося їх ловити, і, дякувати Богу, нам це вдається. Ми цю групу вже затримали. Інший спосіб скоєння крадіжки більш простий і найбільш поширений, – продовжує Геннадій Єпіфанович, - коли злочинці ламають у старих замках серцевину і таким чином проникають у помешкання. І третій спосіб – віджим пластику на вікнах перших поверхів.

В основному крадіжки скоюються, за словами міліціонера, коли господарів немає вдома. Геннадій Святославович відзначає байдужість наших громадян, бо часто буває, що мешканці чують, що до їхніх сусідів, коли тих нема вдома, хтось прийшов, якийсь брязкіт у квартирі, однак в міліцію вони не звертаються. Мовляв, не моє це діло.   

-   Повністю запобігти крадіжкам ми не в змозі, - зауважує полковник міліції. – Але на сьогодні вдається розкрити майже 40% крадіжок, тоді як в Україні в середньому лише 11%, а в місті Києві – 6%.

Геннадій Єпіфанович нагадує кілька важливих моментів, як вберегти себе від крадіїв. В першу чергу не розголошувати того, що ви збираєтеся їхати у відпустку на кілька днів і вдома не буде нікого. По-друге, не залишати ключ під ковриком вхідних дверей. А також варто загратувати вікна на перших поверхах, хоч для багатьох це й виглядає неестетично.

Перевіреним способом вберегти квартири від проникнення сторонніх осіб, на переконання полковника, є організація у підїзді роботи консьєржки, яка буде відсівати підозрілих візитерів.  

Також, радить міліціонер, якщо є можливість, ставити сигналізацію. Як повідомив начальник відділу Державної служби охорони при УМВС України у Волинській області Андрій Манько, - мінімальний комплект охоронної сигналізації для однокімнатної квартири вартує від п’яти до шести тисяч грн. і помісячна абонплата – від 130 грн на квартиру, і 180 грн – на будинок. Також Андрій Манько нагадав ще про одну важливу послугу – «Тривожна кнопка», після натискання на яку відразу приїжджає наряд затримання. Він наголошує громадянам, що у Державній службі охорони діє контактно-інформаційний центр, де нададуть усім бажаючим повний спектр необхідної інформації щодо охорони їх майна.

Loading...