Приватні компанії можуть отримати право пасажирських залізничних перевезень

Приватні компанії можуть отримати право пасажирських залізничних перевезень

Мінінфраструктури обговорить з ринком можливість доступу до залізничних об’єктів приватних компаній.

Джерело: Відомості

До оперування залізничною інфраструктурою загального і не загального користування планується допустити приватні компанії. Відповідну ініціативу передбачає реформа залізничного транспорту в Україні. Відповідний законопроект «Про залізничний транспорт» презентував 28 травня міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, пише «Дело».

«Ми очікуємо багато критики. Будуть говорити, що нібито вирішили роздерибанити залізницю, віддати олігархам. Але ця вимога закріплена Євродирективами, яким ми повинні слідувати. Ми готові враховувати реакцію ринку і спірні норми закріпити в перехідних положеннях», — сказав він.

Пивоварський зазначив, що якщо залишати ексклюзивне право на використання потягів УЗ, вона повинна буде сформувати чіткий план розвитку рухомого складу та визначити джерела фінансування його оновлення.

«Проблема в тому, що технічний стан локомотивів — ультракритичний. Переважна їх кількість старше 30 років і переживає другий ресурс. Я не бачу в найближчій перспективі можливості для УЗ або держави проінвестувати необхідні кошти в оновлення парку локомотивів. Це колосальна потреба в інвестуванні, можливостей для реалізації якої у держави зараз просто немає», — сказав він.

Міністр додав, що контролювати доступ до інфраструктури буде Агентство залізничного транспорту. 

Loading...