У Луцьку наведуть лад з незаконними забудовами

Депутати Луцької міської ради під час останньої сесії більше години часу потратили на те, щоб затвердити порядок денний. Адже у холі зібралося чимало лучан, які чекали від обранців вирішення своїх нагальних проблем. Тому було вирішено спочатку розглянути питання, які стосуються саме тих громадян, які завітали на засідання.

Автор: Людмила ШИШКО / Джерело: Відомості

А прийшли сюди мешканці будинку по проспекту Соборності, 24, вимагаючи знести незаконне будівництво. Адже під вікнами їхнього будинку вже близько трьох років триває зведення прибудови під офіс. Забудовниця Наталія Кушнір почала без укріплювальних робіт під цією прибудовою та багатоповерхівкою рити котлован.

-   Це будівництво здійснюється без жодних документів та дозволів, - стверджує мешканка цього будинку Людмила Баннікова. - До того ж нещодавно забудовник почала переносити кабель. У нас тріщать стіни, підмиває фундамент.

Мешканці налякані такою ситуацією й переймаються за своє житло, оскільки такі роботи можуть спровокувати обрушення.

Депутат Василь Гриб підготував проект рішення щодо вирішення цієї ситуації. Зокрема, в тексті рішення йдеться про те, аби створити спеціальну комісію, яка оперативно вивчила б це питання.

Депутат розповів, що три роки тому до нього надійшла заява від мешканців будинку на проспекті Соборності, 24 про самовільну прибудову до квартири № 40. Контролюючі органи спочатку не могил знайти забудовника, потім – відповідні документи. Сама ж забудовниця Наталія Кушнір стверджувала, мовляв, хотіла зробити сходинки до своєї квартири.

-   І раптом вона за кілька днів побудувала курячу будку на металевих ніжках, почали рити котлован, - розповів Василь Гриб. - У результаті в будинку тріщить підвал, у стіні пробили дірку. Кушнір сказала, що так вона переносить кабелі. Від мешканців будинку підприємниця ховається. Із лютого люди протестують проти такої забудови, адже переживають, щоби їхній будинок не зруйнувався.

Мешканці наполягали на оперативному знесенні незаконної забудови. Конструктивні пропозиції щодо правового вирішення цього питання озвучив начальник юридичного відділу міськради Олександр Рачков. Він запропонував звернутися з відповідним позовом до суду та міського відділу міліції, аби справа була включена до єдиного реєстру, як злочин. Обранці громади це підтримали, а такожза пропозицією депутата Євгена Ткачука вирішили знести прибудову до житлового будинку №24 на пр. Соборності. Крім того, доручили новоствореній комісії негайно провести обстеження технічного стану конструкцій житлового будинку та перевірити правомірність проведення  реконструкції квартири № 40 житлового будинку №24 на пр. Соборності.

Також під час сесії мова йшла про ще кілька незаконних будівництв. Так, прийшли мешканці будинків на вулиці Стрілецькій.У дворі будинків № 27, 29, 21 і 23 розпочалася забудова. 13 травня 2015 року відбулися збори мешканців будинків. Тоді на місце, розповів депутат міськради Рустам Дячук, виїжджали заступник міського голови Лариса Соколовська, представники департаменту ЖКГ, замовник і генпідрядник. Лучан обурює те, що заїзд до будинку планується влаштувати через їх двір. Крім того, як розповіла представниця мешканців будинку на Стрілецькій, 27 Юлія Вусенко, будинки на Стрілецькій, 27, 29 – вже збудовані 40 років тому, а будівлі за адресою Стрілецька, 21 і 23 – новобудови. Лучанам обіцяли: після того, як згадані новобудови здадуть в експлуатацію, то виконають роботи з благоустрою і облаштують дитячий майданчик. Натомість на місці майбутнього дитячого майданчика виріс паркан і з’ясувалося, що там буде шестиповерхівка.

-   Ми просимо призупинити будівництво, щоб з’ясувати, чи виконані всі будівельні норми, - зауважила Юлія Вусенко.

Заступник міського голови Лариса Соколовська повідомила, що всі документи на будівництво – в порядку. Щодо дитячого майданчика, то поруч є чимала ділянка, де можна його облаштувати. Тому вона запропонувала лучанам створити ОСББ і розпочати оформлення землі.

Як повідомив депутат Олександр Семенюк, до нього звернулися громадяни, які презентують ОСББ «Вікторія-Луцьк-1», що по проспекту Молоді, 10. Йшлося про незаконне будівництво об’єкта підприємця Мальцевої.

Група мешканців будинку була присутня під час пленарного засідання. Так, очільник ОСББ зазначив, що у вказаному будинку мешкає до 1,5 тисячі осіб у квартирах площею 20-30 метрів квадратних. Відтак, на одного мешканця не припадає навіть по метру квадратному прибудинкової території. Разом з тим, міськрада раніше надала вказаному підприємцю земельну ділянку площею 10 сотих. Наразі там за два метри від дитячого майданчика триває будівництво, тож над головами дітей працює стріла крану, що підіймає будматеріали.

Секретар міськради Сергій Григоренко попросив міського голову доручити юридичному управлінню та управлінню земельних ресурсів посприяти відведенню земельної ділянки для ОСББ, а також зупинити будівництво.

Депутати вислухавши ситуацію, озвучили низку пропозицій. Так, Олександр Плісецький зауважив:

-   Перший фактор, що збурює людей – законності чи незаконності цих забудов. Міська рада повинна зробити все для того, щоб у нас незаконно ніхто нічого не будував. Але є другий фактор, про який ми мало говоримо - мені здається, що громада повинна знати завчасно, що будується у їхньому дворі. У мене пропозиція міській раді розробити механізм, процедуру інформування населення, яке живе в навколишніх будинках про те, що є забудовник і хоче звести якийсь будинок чи тимчасову споруду на прибудинковій території.

В результаті депутати вирішили, що тимчасову контрольну комісію таки створять. Вона до 10 червня повинна обстежити не тільки будинок на проспекті Соборності, 24, але й інші скандальні будівництва на прт. Молоді, 10, вулиці Стирілецькій, 27, Захарова та Волі, 44. До цієї комісії увійдуть і мешканці цих будинків.

Loading...