У Луцьку розробили Програму допомоги невиліковним хворим

Це вимагає створення та розвитку доступної та ефективної системи надання паліативної допомоги населенню.

Джерело: Відомості

В.о. начальника управління охорони здоров’я Микола Якимчук поінформував, що особливостями сучасної медико-демографічної ситуації в Україні є високий рівень захворюваності та смертності від онкологічних та тяжких ускладнень хронічних неінфекційних захворювань. Це зумовлює один з найвищих в світі рівнів смертності, яка у 2014 році становить 15,75 на 1000 населення (у місті Луцьк 10,3 на 1000 населення). Про це розповіли у відділі інформаційної роботи Луцької міської ради.

Паліативна допомога – це комплексний підхід, мета якого забезпечити максимально можливу якість життя паліативних хворих і членів їхніх родин, шляхом запобігання та полегшення страждань, завдяки ранньому виявленню і точному діагностуванню симптомів болю та розладів функцій органів та систем, проведення адекватних лікувальних заходів, симптоматичної терапії та догляду, надання психологічної, соціальної, духовної та моральної підтримки.

Саме задля забезпечення надання такої допомоги була розроблена міська Програма паліативної допомоги на 2015-2020 роки, головним завданням якої є наближення стандартів життя невиліковно хворим лучанам до прийнятих у цивілізованому світі.

Депутат Ганна Кравчук акцентувала на тому, що ця Програма на часі, адже інкурабельні захворювання, особливо у термінальних стадіях перебігу, супроводжуються вираженим больовим синдромом та іншими важкими розладами життєдіяльності, що завдають значних фізичних і моральних страждань, суттєво знижують якість життя пацієнтів та членів їх родин. Це вимагає створення та розвитку доступної та ефективної системи надання паліативної допомоги населенню. У Луцьку є “Хоспіс”, але це — обласний госпіталь та й розрахований він на 30 ліжок.

Loading...