Нардеп Сергій Каплін: Доки живий я і Арсеній Петрович, ми з’ясуємо, чи святий наш Прем’єр-міністр

Нардеп Сергій Каплін: Доки живий я і Арсеній Петрович, ми з’ясуємо, чи святий наш Прем’єр-міністр

На думку Сергія Капліна, в Україні не потрібний інститут Прем’єр-міністра, його роботу має виконувати Президент.

Автор: Олена СТЕПАНЧЕНКО / Джерело: Відомості

У Луцьку із журналістами зустрівся народний депутат від «Блоку Петра Порошенка», перший заступник Голови комітету ВРУ з питань соцполітики, зайнятості та пенсійного забезпечення Сергій Каплін. Виявляється, у депутата розпочався тур Західною Україною з метою створення у кожному не тільки місті, а й райцентрі своєї приймальні. Потім він відвідає Центральну та Східну Україну.

Каже, що мета його благородна — захищати права простих українців, побудувати мережу з команд по всій Україні, де працюватимуть юристи, громадські активісти (воно й зрозуміло, адже скоро вибори до місцевих рад. — Авт). При необхідності вони мобілізовуватимуть людей на захист прав. Якщо це питання загальнонаціональне — мобілізовуватимуть для впливу на Верховну Раду, Кабмін і Адміністрацію Президента. Якщо це питання локальне — мобілізація задля впливу на обласну держадміністрацію, міську раду.

— Перша наша велика справа — тиск на уряд із метою зменшення розміру комунальних платежів, які завищені у три-п’ять разів, — розпочав нардеп. — Їх реально у найближчі тижні знизити мінімум у 3–2 рази (а це вже серйозна заява, побачимо, як втілиться. — Авт.). Друге: наших запасів газу всередині країни достатньо, щоб забезпечити українців блакитним паливом за собівартістю 26–30 доларів, а не 350–400. Газ із внутрішнього видобутку, згідно із законом, зобов’язані віддати населенню. А уряд, по суті, частину добутого в Україні газу віддав олігархам, а людям заклав у баланс газ, який купувався у Росії. І ми будемо всією групою вимагати створення тимчасової слідчої комісії, яка б розслідувала, зокрема, злочини у цій частині.

Сергій Каплін хоче дати суспільству відповідь на запитання: «У нас уряд святий чи корумпований?».

— Доки живий я і Арсеній Петрович, ми з’ясуємо, чи святий наш Прем’єр-міністр. Я офіційно хочу заявити: без змін уряду, підходів у частині діалогу влади із людьми ми вже цієї осені матимемо серйозні проблеми, — сказав депутат. — І ніхто під Кабміном пісень не співатиме — це буде військовий заколот, який призведе до руйнації країни. Наше завдання — дати людям у руки зброю у вигляді підтримки свого депутата, громадських організацій, формування потужної мережі команд. Що в результаті вийде — політична сила чи громадська організація — відповідь на це дасть історія і перебіг подій протягом поточного року. Наше завдання, по суті, створити народну опозицію, дати людям можливість вступити в діалог із владою, безпосередньо з парламентом, із урядом.

Також Сергій Каплін заявив, що знає про наміри восени «Народним фронтом» зірвати вибори. А вони, на його думку, необхідні, бо, за його словами, «привести до логічного завершення перший етап політичної люстрації, який відбувся після Майдану, можна виключно через вибори».

— Створено робочу групу безпосередньо в Міністерстві юстиції, яка розробляє юридичний план такого зриву, — розповів Сергій Миколайович. — І я знаю, що таке велике бажання є в Арсенія Петровича, бо вони усвідомлюють, що, коли прийдуть на вибори з результатом 2–3% підтримки, це означатиме політичне банкрутство еліти цієї партії — Турчинова, Пашинського й інших. Це означатиме розвал фракції «Народного фронту», негайну термінову відставку Прем’єр-міністра, переформатування коаліції у парламенті.

А ще, переконує політик, за його спостереженнями, найбільшою проблемою в країні є політична корупція.

— Формується парламент, у парламенті є господарі, такі собі акціонерні товариства, є люди, в яких контрольний пакет над кожним акціонерним товариством, там є раби — народні депутати, яких змушують голосувати за ті чи інші речі, — пояснює Сергій Каплін. — Усі домовленості починаються і закінчуються в кабінеті голови Верховної Ради. Так було, є і буде, якщо ми не змінимо систему.

На думку Сергія Капліна, в Україні не потрібний інститут Прем’єр-міністра, його роботу має виконувати Президент.

— Ми не маємо ні часу, ні можливостей дозволити собі двох національних лідерів, — заявив політик. — Я не розумію, для чого нам 25 членів уряду, в багатьох країнах світу їх 12–16. Я не розумію, для чого нам районні й обласні державні адміністрації: там задіяно близько ста тисяч наших громадян — це в два рази більше, ніж бійців АТО. То виберіть — годувати армію дармоїдів чи армію, яка захищає українців? Ми повинні обирати Генерального Прокурора. Ми маємо скоротити кількість народних депутатів до ста.

Питань економічного розвитку депутат не порушував, лише зауважив, що сільське господарство — «нога, на яку треба обіпертися, щоб встати Україні з колін».

Loading...