ДАІ не має права штрафувати водіїв на місці порушення

ДАІ не має права штрафувати водіїв на місці порушення

Правоохоронці мають складати протокол, а не стягувати штраф.

Джерело: Відомості

Конституційний суд України 26 травня прийняв рішення, з якого випливає, що працівники служби ДАІ не можуть стягувати з водіїв штрафи на місці порушення. 

Суд звернув увагу на те, що порушення правил дорожнього руху не є адміністративними. Відповідне подання до суду надала уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, передає Українська правда.

«Перелік адміністративних правопорушень, за які адміністративні стягнення накладаються на місці їх вчинення, є вичерпним і може бути змінений тільки законом», – повідомляється у рішенні КС.

Окрім того, КС представив повний перелік адміністративних порушень, визначений Кодексом про адміністративні правопорушення, підкресливши, що він є вичерпним.

«За всіма іншими випадками написано «розгляд справи за місцем вчинення». Тобто, посадова особа в такому випадку має скласти протокол, опитати свідків, отримати пояснення від особи, яку притягують до відповідальності, і здійснити ряд інших процедурних дій, встановлених Кодексом про адміністративні правопорушення. І вже складений протокол відправити у відповідний орган, по-простому будемо говорити – в РВВС», – пояснив суддя-доповідач у цій справі Віктор Шишкін.

Словосполучення «за місцем його вчинення» КС пояснив як адміністративно-територіальну одиницю, на яку поширюється юрисдикція відповідного органу. 

Loading...