Росія не може перекинути своїх військових у Придністров’я

Молдова буде і надалі депортувати російських військових, які не отримали дозволу.

Джерело: Відомості

Російським миротворцям і військовим оперативної групи військ у Придністров'ї доїхати до місць дислокації останнім часом важко, а інколи навіть неможливо. Україна більше не займатиметься їхнім транзитом. 

Влада України ще минулого жовтня посилила режим перетину кордону російськими військовими – «у зв'язку з масовими порушеннями громадянами РФ правил та вимог перетину державного кордону», нагадує ТСН.

До того ж минулого тижня Верховна Рада України денонсувала 5 угод про співробітництво з РФ у військово-технічній сфері, враховуючи договір про транзит російських військових у Придністров'я.

Віце-прем'єр РФ Дмитро Рогозін заявив, що влада в Україні «зрадила своїх громадян, які мешкають у Придністров'ї» і «позбавила себе можливості вивезти зброю із невизнаної республіки.

«Міноборони РФ було готове до такого сценарію і знає, як вийти із цієї ситуації», — заявив Рогозін. За його словами, денонсація угод жодним чином не вплине на перебіг «місії миротворців».

Зазначимо, що на території невизнаної Придністровської Молдавської Республіки розташований контингент миротворчих російських сил — близько 412 осіб та військова частина № 13962 — приблизно тисяча військових.

Після рішення українського парламенту у російських військових залишився один спосіб легально потрапляти у Придністров'я – через Кишинів. Однак і з цим маршрутом виникли труднощі. У минулий четвер влада Молдови затримала на кордоні та депортувала російського військового Євгенія Шашина, який прямував у Тераспіль.

Сержант Шашин – не перший російський військовий, який не доїхав до місця дислокації у Придністров'ї. Два тижні тому Молдова депортувала ще двох росіян. Таких випадків, як повідомляє джерело у правоохоронних органах країни, за минулий рік було близько сотні. РФ цю цифру, однак, не підтверджує.

Молдовська сторона дипломатичними каналами передала РФ прохання завчасно інформувати про прибуття військових. Пояснюють це ситуацією на сході України. Тих, хто буде приїжджати без попередження, депортують.

У молдовських правилах є важливий пункт — завчасне повідомлення дозволяє перебувати на території країни миротворцям. Військові ж на кшталт сержанта Шашина потрапляють у категорії «небажані». 

Loading...