Інвесторам пропонують 15 тис га землі для вирощування енергетичних культур

Енергозбереження та використання альтернативних видів палива замість природного газу – нині актуальне питання для економіки та енергетичного сектора України.

Джерело: Відомості

Відтак, постійно зростає попит на твердопаливні котли, які можуть використовувати у своїй роботі солому, тирсу, деревину, пелети, енергетичні культури.

Оскільки є попит, є і пропозиція – Волинська область стала привабливим для інвесторів краєм, де можна вирощувати енергетичні культури, такі як міскантус, сорго, енергетична верба.

Волинські земельники, розуміючи перспективу такого виду бізнесу, а також – важливість залучення інвестицій в економіку краю, спрацювали на випередження.

«Аби створити потенційним інвесторам усі умови для роботи, в області здійснено моніторинг непридатних для ведення сільського господарства земель, однак які придатні для вирощування енергетичних культур. Вони абсолютно невибагливі до ґрунтових умов і нею можна засаджувати землі, на яких інші культури вирощувати не дозволено», — розповідає перший заступник начальника Головного управління Держгеокадастру в області Світлана Богута. 

«Нині у європейських країнах, зауважують фахівці, 8 із 11% поновлюваної енергетики – біоенергетика. Це – виробництво електроенергії з біомаси, тобто відходів деревини, соломи, лушпиння, енергетичної лози, міскантусу», — наголошує вона.

Відтак, у Волинській області визначено 15,9 тис га земель, які можуть використовуватися для вирощування енергетичних культур і які будуть пропонуватися інвесторам.

«Біля кожного села можна знайти землі, котрі непридатні для традиційного обробітку, але можуть з подвійною користю використовуватись у біопаливних проектах. Частина мешканців отримає додатковий заробіток і місцевість отримає додаткову енергію завдяки відновлювальним джерелам сировини», — акцентувала Світлана Богута.

До слова, нині в області під енергетичні культури вже відведено7,5 тис га, 1,5 тис з яких вже дають «урожай». Таку важливу роботу вдалося втілити завдяки роботі першої в Україні розширеної обласної комісії з інвентаризації земель сільськогосподарського та несільськогосподарського призначення в межах та за межами населених пунктів, яка працює на теренах регіону вже півроку та має на меті створити цілісну картину земель краю та ефективності їх використання. 

Loading...